fallback

Neuralink на Мъск вече е оценяван на около 5 млрд. долара

На компанията може да са ѝ нужни няколко години, преди да получи разрешение за търговска употреба на мозъчния имплант 

09:02 | 06.06.23 г. 7
Автор - снимка
Създател

Стартъпът за мозъчни импланти Neuralink на Илон Мъск, който беше оценен на близо 2 млрд. долара в частен кръг на набиране на средства преди две години, сега струва около 5 млрд. долара въз основа на частно извършени сделки с акции, описани пред Ройтерс от петима източници, запознати с въпроса.

Според източниците някои покупки от страна на инвеститори с бичи настроения са увеличили оценката през последните месеци преди обявяването на 25 май от Neuralink, че регулаторните органи на САЩ са одобрили изпитание на мозъчен чип върху хора.

Експертите твърдят, че на Neuralink може да са необходими няколко години, за да получи разрешение за търговска употреба. Кип Лудвиг, бивш програмен директор за невронно инженерство в Националния институт по здравеопазване на САЩ (NIH), заяви, че „оптимистично" очаква Neuralink да се нуждае от поне още 10 години, за да комерсиализира мозъчния си имплант. Компанията е изправена и пред други предизвикателства, които включват федерални проверки на работата ѝ с изследвания върху животни.

След одобрението на изследването обаче акциите на Neuralink са били предложени на частни инвеститори през последните дни при оценка от 7 млрд. долара, което се равнява на 55 долара на акция. Ройтерс не успява да установи дали продавачът е намерил купувачи за тази цена. В предложението като основание за „по-сладката" сделка се посочва одобрението на клиничното изпитание от страна на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:02 | 06.06.23 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още