IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Усилията на Snap за привличане на популярни автори на съдържание вече се отплащат

Компанията се опитва да си върне някога набраната инерция на пазара на кратки видеа

14:16 | 11.07.23 г.
Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg
Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Усилията на Snap да привлече създатели на съдържание и техните последователи обратно в платформата показва ранни признаци на успех. Популярни интернет личности и част от рекламните приходи, генерирани от тяхното съдържание, отново са в ръцете на компанията, пише Wall Street Journal.

Гигантът зад приложението Snapchat, което по-рано загуби създатели на съдържание, след като прекрати мащабната си програма за плащания към тях, започна да тества нова голяма програма миналата година. Тя позволява на участниците да прибират част от приходите от рекламите, показвани между техните публикации.

Новата инициатива за споделяне на приходите, при която създателите, отговарящи на определени изисквания, се считат за Snap звезди (Snap Star), беше отворена за всички, които могат да изпълнят условията, през април, като включи няколко хиляди автори.

Програмата е част от по-големите усилия за справя с намаляващите приходи от продажби на Snap. Компанията, управлявана от главния изпълнителен директор Евън Шпигел, беше засегната от намаляващата ангажираност на потребителите и отслабения рекламен бизнес, причинени отчасти от промените в политиката за поверителност на Apple, които направиха по-трудно проследяването ефективността на някои рекламни кампании. Цената на акциите на Snap се понижи с близо 23% през последната година.

Говорителка на Snap отказва да сподели колко пари са раздадени на създателите на съдържание в рамките на програмата, нито каква част от рекламните приходи отиват при тях, освен че възнаграждението е конкурентно на това на други платформи.

Подобни програми за споделяне на кратки видеа като YouTube Shorts дават на създателите 45% от приходите от реклами, показвани между техните публикации. В TikTok делът е до 50 на сто.

Създателите предпочитат да получават дял от рекламните приходи, защото обикновено са повече от това, което получават от програми, при които платформите им дават фиксирани такси.

Програмата Snap Star привлече големи имена, включително Дейвид Добрик, който има близо 18 млн. абонати в YouTube. Въпреки че на създателите в програмата не им е забранено да публикуват в други платформи, Добрик не е пускал видео в YouTube от повече от година.

Адам Уахид, създател с 12 млн. последователи в YouTube, се присъедини към програмата през февруари и заяви, че сега печели шестцифрени суми месечно от публикации в платформата.

Уахид твърди, че е в Snapchat от самото му начало, но е спрял да бъде активен в платформата. Програмата Snap Star го е привлякла обратно и го е накарала да пуска повече публикации, казва той, допълвайки, че е забелязал, че и други автори започват да прекарват повече време в Snapchat.

„Няма да прекарвам време в платформа, от която нямам полза“, казва Уахид.

През първото тримесечие на 2023 г. времето, което потребителите са прекарвали в гледане на Snapchat Stories от създатели в рамките на програмата в САЩ, се е увеличило повече от два пъти на годишна база, твърди говорителка на Snap.

Ходът на Snap подчертава битката, която се разрази между социалните мрежи, които се борят за създатели на съдържание, водещо потребителите в техните приложения.

Instagram и Facebook, които са собственост на Meta Platforms, през 2021 г. обявиха фонд за 1 млрд. долара, чрез който да плащат на автори на съдържание, включително за видеа за Instagram Reels – конкурентa на TikTok.

По-рано TikTok обеща да даде 1 млрд. долара на създателите на съдържание до края на тази година. В исторически план YouTube, която е лидер в сферата, дава на създателите 55% от приходите от реклами, появяващи се в техните дълги видеоклипове.

„Създателите на съдържание разполагат с толкова часове на ден, че е очевидно, че прекарват ценното си време там, където могат да получат най-много пари за усилията си“, коментира Меган Франц, мениджър на таланти във фирмата за инфлуенсър маркетинг Whalar.

Парите, които компаниите са готови да платят за съдържание, отразяват нарастващото влияние на създателите, особено през последните няколко години, тъй като обикновените потребители публикуват по-малко в социалните мрежи. Експерти от индустрията твърдят, че това е страничен ефект от промените в алгоритъма, които дават приоритет на помагането на потребителите да открият ново съдържание, вместо да виждат публикации от приятели.

Сега Snap се опитва да си върне старата инерция, като предлага стимули на големи създатели на съдържание, за да ги мотивира да публикуват повече в приложението. Като цяло потребителите все още прекарват по-малко време в Snapchat, отколкото преди, твърди компанията за пазарни проучвания Sensor Tower. Фирмата изчислява, че средното време, което потребителите са прекарали в Snapchat през първото тримесечие, е спаднало с 10% спрямо година по-рано.

Snap отказва да коментира броя, но твърди, че през последното тримесечие дневните активни потребители са се увеличили с 15% на годишна база до 383 милиона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 11.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още