IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple е изправена пред най-дългото забавяне на приходите си от десетилетия

Продажбите на iPhone са разочароващи, а компанията подготвя новите си модели смартфони

11:14 | 04.08.23 г.
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Apple отчете третото си поредно тримесечие на спад в продажбите и прогнозира подобно представяне през текущия период, тъй като е засегната от спада в цялата индустрия, който сви търсенето на телефони, компютри и таблети, пише Bloomberg.

След като компанията отчете 1,4% спад на приходите за третото фискално тримесечие, главният финансов директор Лука Маестри заяви пред анализатори, че представянето на Apple ще бъде подобно и през настоящия период. Един допълнителен спад би довел до най-дългата серия от понижения за компанията от две десетилетия – изумително забавяне за най-високо оценената компания в света.

„Средата е предизвикателна“, коментира Даниел Флакс, старши анализатор проучвания в Neuberger Berman. „Потребителите са под натиск от общите лихви, по-високата инфлация. Има много фактори, които Apple, както и много други компании, не могат да избегнат“.

Apple подсказа, че приходите ѝ могат да се свият и през настоящото тримесечие. Графика: Bloomberg Apple подсказа, че приходите ѝ могат да се свият и през настоящото тримесечие. Графика: Bloomberg

Въпреки че общите приходи на Apple от 81,8 млрд. долара се оказаха малко над прогнозата на Wall Street последното тримесечие, подкрепени от рекордните приходи от продажби на услуги, търсенето на iPhone е било по-слабо от очакваното. Това разтърси инвеститорите, които изпратиха цената с 3,2% надолу по време на следборсовата търговия.

Стойността на книжата на Apple се е повишила с цели 47% от началото на годината до края на борсовата сесия в четвъртък, част от по-голямото технологично рали тази година. Ако спадът на цената на акциите на гиганта продължи, Apple рискува да загуби пазарната си капитализация от 3 трлн. долара – историческо ниво, което достигна през юни.

По време на разговора си с анализаторите директорите на компанията обвиниха предизвикателствата, свързани с чуждестранните валути, за удара по резултатите. По-силният долар е успял да подкопае приходите на компанията, повечето от които идват от чужбина. Маестри и главният изпълнителен директор Тим Кук подчертават, че приходите от продажби биха нараснали на годишна база, ако валутите са постоянни.

И все пак отчетът показва, че високо цененият iPhone на Apple не е избегнал спада, който разтъси конкуренти и партньори. Qualcomm, която доставя чипове на Apple, вече предизвика опасения за търсенето, след като обяви отчета си в сряда. Данните на поддоставчика доведоха до спад на цената на акциите на Apple преди обявяването на нейните финансови резултати.

Не помогна и фактът, че Apple нямаше достатъчно нови продукти през последното тримесечие, освен незначителните актуализации на настолните ѝ компютри от висок клас и по-големия MacBook Air. Настоящото тримесечие ще е доста по-различно, защото предстои да бъдат представени новият iPhone 15 и Apple Watch.

Приходите от продажби на iPhone са спаднали с 2,4% до 39,7 млрд. долара през третото тримесечие на годишна база в сравнение с очакваните 39,8 млрд. долара. Нещо повече, ръководителите на Apple признаха, че пазарът на смартфони преживява забавяне, особено в Съединените щати.

Същевременно Apple обуздава разходите си. Компанията забави наемането на кадри в няколко области, коментира Маестри. „Много сме доволни от това, че успяваме да забавим част от растежа на разходите ни“, посочва той.

Apple разчита на iPhone за повече от половината от годишните си приходи. Графика: Bloomberg Apple разчита на iPhone за повече от половината от годишните си приходи. Графика: Bloomberg

Китай е лъч светлина, противопоставящ се на тенденцията сред някои от технологичните конкуренти на Apple. Маестри посочва, че носимите устройства, включително Apple Watch и AirPods, се справят особено добре в страната. iPhone също се задържа на добро ниво в Китай и в „сърцето на нашите резултати там“, коментира Тим Кук.

Последна актуализация: 11:15 | 04.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още