IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple е изправена пред най-дългото забавяне на приходите си от десетилетия

Продажбите на iPhone са разочароващи, а компанията подготвя новите си модели смартфони

11:14 | 04.08.23 г.
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Търсенето на iPhone 14 намалява, докато компанията се подготвя да представи следващата версия на смартфоните си, която обещава най-значимото надграждане от три години. Новите модели обикновено дебютират през септември, няколко седмици преди края на четвъртото тримесечие. Това означава, че по-голямата част от приходите идва през следващия период – първото фискално тримесечие на Apple, което неизменно е най-доходоносното време от годината.

Моделите iPhone 15 Pro ще разполагат с титаниева рамка, по-малки рамки около екрана и по-бърз процесор. Но предвид това колко са се забавили разходите за смартфони, все пак може да е трудно потребителите да бъдат убедени да преминат към по-нов модел.

Apple е информирала доставчиците си, че очаква продажбите на телефоните ѝ да останат без промяна до края на 2023 г. спрямо предходната година, като ще са около 85 млн. бройки. Други производители на смартфони, включително Samsung Electronics, също забелязват забавяне на продажбите на техните устройства и не повишават целите си.

За текущото тримесечие Apple очаква представянето на iPhone и на бизнеса ѝ с услуги на годишна база да се подобри. Това ще засенчи подразделенията за Mac и iPad, които според компанията ще запишат спад с двуцифрен процент.

Засягайки най-горещата тема на пазара, Кук коментира, че компанията проучва технологиите за генеративен изкуствен интелект от години. Миналия месец Bloomberg писа, че Apple е разработила собствен голям езиков модел – технология, като онази, ползвана за обучаване на чатботове с изкуствен интелект като ChatGPT на OpenAI. Освен това подготвя своите стъпки в генеративния изкуствен интелект за следващата година.

Междувременно iPad записва 20% спад на приходите от продажби за последното тримесечие. Този бизнес е генерирал 5,79 млрд. долара, докато анализаторите очакваха около 6,33 млрд. долара. Apple не е обновявала нито един от таблетите си от миналата година и няма да прави някакви съществени промени на тази серия до 2024 г. Компанията се подготвя да обяви обновен iPad Pro с по-голям дисплей през първата половина на въпросната година, писа Bloomberg.

Apple се опита да обясни проблемите си в бизнеса с таблети с неблагоприятното сравнение с пускането на iPad Air миналата година. Но моделът продължава да носи само малка част от общите приходи от продажби на iPad.

През настоящото тримесечие таблетите и компютрите Mac ще запишат спад, отчасти заради затварянето на заводи през 2022 г., обяви Apple. Прекъсванията попречиха на потребителите да получат продукти през третото тримесечие на същата година, което доведе до ръст през следващия период. Такъв ефект не се очаква тази година.

През последното тримесечие Mac се е представил по-добре от очакваното, дори и на фона на забавянето. Макар че приходите от продажби от него са спаднали със 7,3% до 6,84 млрд. долара. Това надхвърли средната прогноза за 6,37 млрд. долара.

Носимите устройства, домашните устройства и аксесоарите, където попадат Apple Watch и AirPods, са донесли 8,28 млрд. долара. Това не отговори на прогнозата на анализаторите за 8,38 млрд. долара. Apple се подготвя да пусне нови часовници през септември, които ще са с по-добро представяне и нови цветове, макар че не се очакват много нови функции. Миналата есен компанията пусна три нови модела.

Приходите от услуги са записали 8,2% ръст до 21,2 млрд. долара, което се оказа над прогнозата за 20,8 млрд. долара. Растежът е „воден от над 1 млрд. платени абонаменти“, обяви Кук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 04.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още