IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tencent разочарова с ръста на приходите си

Най-голямата компания за видеоигри в света е изправена пред тежка конкуренция

10:00 | 17.08.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ръстът на приходите на китайския гигант в социалните медии и видеоигрите Tencent Holdings се оказа по-малък от очакваното през второто тримесечие, след като забавящата се икономика е натежала върху забавянето му от миналогодишния рекорден спад, съобщава Ройтерс.

Основният бизнес с игри на Tencent отчита по-слаб от очакваното растеж през тримесечието до края на юни. Местните приходи от игри са останали почти без промяна на ниво от 31,8 млрд. юана, а на международно ниво са се увеличили с 12% до 12,7 млрд. юана, без да се отчита влиянието на валутните движения.

В разговор с анализатори Джеймс Мичъл – главеният стратегически директор на компанията, отдаде бавния растеж при видеоигрите на решението „временно да се пусне съдържание с по-малко търговско влияние“ през второто тримесечие.

Анализатори на индустрията обаче смятат, че най-голямата компания за видеоигри в света и собственик на платформата за съобщения WeChat сега е изправена пред тежка конкуренция от съперници в индустрията.

Шон Ян, анализатор в Blue Lotus Capital Advisors, казва, че докато старите хитови игри на Tencent са донесли по-малко приходи заради липса на съдържание, новите игри са изправени пред ожесточена конкуренция от компании като NetEase и miHoYo.

Приходите на Tencent са се повишили с 11% до 149,20 млрд. юана (20,45 млрд. долара) през трите месеца до 30 юни, което е под средната оценка за 151,73 млрд. юана на 21 анализатори, компилирана от Refinitiv.

Ръстът на приходите остава почти без промяна спрямо нивото от 10,7% през първото тримесечие. Tencent отбеляза понижение от 1% на приходите през същия период на миналата година на фона на първия си в историята спад на продажбите заради регулаторните репресии на Пекин върху технологичния сектор.

Регулаторните опасения обаче намаляха тази година за китайските технологични гиганти, включително Tencent, като китайските власти искат да увеличат доверието на частния сектор. Втората по големина икономика в света обаче не успява да се разрасне, след като премахна ограниченията около Covid-19 в края на миналата година.

Нетната печалба се е увеличила с 41% до 26,17 млрд. юана спрямо същия период на миналата година. Това обаче е под средната оценка на анализаторите за 33,41 млрд. юана.

Приходите от онлайн реклами се откроява като лъч светлина. Те са скочили с 34% до 25 млрд. юана, след като подобната на TikTok видеоуслуга на компанията Video Accounts отчита повишено търсене.

Приходите от финтех и бизнес услуги са се увеличили с 15% до 48,6 млрд. юана, което според компанията отразява разширяване на дейността както при онлайн плащанията, така и извън интернет.

По отношение на регулаторната позиция на Пекин Tencent заяви, че правителството е започнало да подкрепя компании като Tencent.

На въпрос за потенциалното влияние на наскоро предложените от Пекин правила, с които се предвиждат ограничения за ползването на смартфони от деца, Мартин Лау, президент на Tencent, каза по време на разговора, че не очаква „никакво съществено въздействие“ върху Tencent, която вече е забранила на непълнолетни да използват услугите ѝ за дълъг период от време.

Лау отново подчерта изкуствения интелект като ключов фокус за Tencent, добавяйки, че компанията подготвя свой собствен разработен основен модел за пускане по-късно тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 17.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още