IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай иска да ограничи времето, което децата прекарват пред смартфони

Потребителите на възраст между 16 и 18 години ще имат право на два часа дневно, децата на възраст от 8 до 16 години - на един час, а децата под осем години - само на осем минути

17:32 | 02.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Регулаторът на китайското киберпространство заяви днес, че децата трябва да бъдат ограничени да ползват най-много до два часа на ден смартфоните си, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е довело до срив на акциите на технологичните компании.

Китайската администрация за киберпространството заяви, че иска доставчиците на смартустройства да въведат т. нар. режим за малолетни, който ще забраняват на потребителите под 18 години да имат достъп до интернет на мобилни устройства от 22:00 ч. до 6:00 ч.

Доставчиците ще трябва също така да определят времеви ограничения в рамките на предлаганите реформи, заяви регулаторният орган.

Потребителите на възраст между 16 и 18 години ще имат право на два часа дневно, децата на възраст от 8 до 16 години - на един час, а децата под осем години - само на осем минути.

От регулатора заявиха още, че доставчиците на услуги трябва да позволят на родителите да могат да отстраняват времевите ограничения за своите деца.

Акциите на китайските технологични фирми се понижиха в следобедната търговия в Хонконг, след като регулаторът публикува проектонасоките си, които са отворени за обсъждане до 2 септември.

Ся Хайлун, адвокат в адвокатската кантора "Шанхай шенлун", заяви, че правилата ще създадат проблеми на интернет компаниите.

"Ще са необходими много усилия и допълнителни разходи за правилното прилагане на тези нови регулаторни изисквания", каза Ся. "А рискът от неспазване на изискванията също ще бъде много голям. Така че вярвам, че много интернет компании могат да обмислят директно да забранят на непълнолетните да използват техните услуги", добави Ся.

През последните години китайските власти проявяват все повече загриженост във връзка с масовото късогледство и пристрастяване към интернет сред младите хора, отбелязва Ройтерс.

През 2021 г. правителството наложи комендантски час за играещите видеоигри на възраст под 18 години. Това нанесе огромен удар върху гиганти като Тencent.

Платформи за споделяне на видеоклипове като Bilibili, Kuaishou и ByteDance от 2019 г. предлагат "тийнейджърски режими", които ограничават достъпа на потребителите до съдържание и продължителността на използването му.

Подобното на TикТок приложение Douyin на ByteDance забранява на тийнейджърите да го използват за повече от 40 минути.

Предложените правила идват след сигнали от Пекин, че са приключили предприеманите от години регулаторни мерки срещу технологичния сектор. Китайските власти заявиха, че ще се стремят да подкрепят развитието на технологичните гиганти в страната, посочва Ройтерс.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 02.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още