IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да защитим децата от фалшива информация и фишинг атаки в интернет?

Забраните не вършат работа, нужно е възпитание в балансирана употреба и самоконтрол, съветва експерт

21:35 | 19.05.23 г. 2

Забраната на приложението TikTok в американския щат Монтана показва нарастващите притеснения за личните данни на потребителите в САЩ и ЕС. Сигурността на личните данни ще продължи да е основен въпрос в бъдеще и децата трябва да бъдат научавани как да ги защитават, а не да разчитат това да бъде правено от социалните мрежи.

Това коментира Антоанета Василева, Център за безопасен интернет, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

„TikTok e най-сваляното приложение за социални мрежи в момента, тъй като дава технологична възможност на децата да се изявяват по уникален начин. Приложението бързо научава интересите на децата и започва да им предлага съдържание. Има и много неподходящо съдържание, което децата не са научени да разпознават и да докладват“, каза Василева.

Не става дума само за снимки и видеа на насилие или порнографско съдържание, а и за рекламите в интернет, за които няма опити да бъдат ограничавани, допълни събеседникът.

"Забелязваме покачване на броя на рекламите, които излизат преди дадено съдържание, особено в YouTube. Рекламите не могат да бъдат пропуснати, а платформите не пускат съдържанието при наличието на приложение за блокиране на реклами“, каза гостът.

"Изправени сме пред предизвикателството децата ни да гледат подходящо съдържание и да се развиват през интернет и в същото време се сблъскваме с предизвикателства, свързани с икономическите интереси на пазара", коментира Василева.

Фалшивата информация и дезинформацията влияят също толкова сериозно на децата, колкото и на възрастните. Гостът препоръча да се прави проверка на информацията през няколко източника и да се избягва всякаква информация, която цели да предизвика силна емоция и да манипулира още със заглавието си.

Центърът за безопасен интернет отбелязва ръст на въпросите през последните месеци за фалшива информация, фишинг атаки срещу деца и хакнати профили на деца.

"Трябва да научим децата как да ползват интернет безопасно, как сами да създават балансирана употреба и самоконтрол…Забраните не вършат работа при децата, трябва да ги научим да се справят с реалностите, за да не изпадат в неприятни ситуаци“и, съветва Василева.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 19.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
doba
преди 11 месеца
По-скоро хлапаците ще ни научат на нещо, отколкото ние тях, хех... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
julian12
преди 11 месеца
Като им забраним да слушат лъжите по телевизията и ги научим как да четата повече и да мислят самостоятелно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още