IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребители от щата Монтана се противопоставят на забраната на TikTok

Те твърдят, че решението влияе негативно на поминъка им

14:20 | 19.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Група създатели на съдържание в TikTok от щата Монтана, които имат стотици хиляди последователи, e завела дело, за да оспори първата щатска забрана на популярното приложение, твърдейки, че законът нарушава свободата на словото и ще повлия негативно на поминъка им, пише Bloomberg.

Републиканският губернатор Грег Джанфорте в сряда подписа мярката, която ще забрани изтеглянето на приложението от широката общественост от следващата година.

Законът „се опитва да упражнява правомощия по отношение на националната сигурност, които Монтана няма, и да забранява словото, което Монтана не може да потиска“, гласи жалбата, която призовава за съдебна заповед, блокираща влизане в сила на забраната.

Искът е заведен от името на жители на Монтана, които използват TikTok за забавление, но също така поставя особен акцент върху потребителите, които генерират доходи от платформата и вземат „житейски решения“, базирани на нея.

Една от тях, Саманта Аларио, майка на две деца, живееща в Мисула, има малък бизнес, който създава и продава устойчиви бански костюми, гласи жалбата, подадена във федералния съд в Мисула. Използването на TikTok за промотирането на компанията и комуникацията с клиенти са „отвели бизнеса до нови висини“, гласят съдебните документи.

Davis Wright Tremaine, адвокатска кантора, завела делото, спечели подобно през 2020 г., в което федерален съдия в Пенсилвания блокира широк набор от ограничения на TikTok, предложени от администрацията на Тръмп. Амбика Кумар, един от адвокатите по случая, не е отговорил веднага на запитването за коментар.

Новият закон на Монтана ще наложи най-мащабните и най-строги ограничения върху използването на платформата досега, подтикнати от опасенията на правителството относно достъпа на китайското правителсво до личните данни на американските потребители.

Въпреки че Монтана е първият щат, който забранява на широката общественост да използва приложението, а целеви забрани, фокусирани върху правителствени устройства и мрежи, бяха наложени в голяма част от страната в края на миналата година.

Американското правителство и 38 щата издадоха такива забрани, а администрацията на президента Джо Байдън е в преговори с TikTok за преодоляване на опасенията за националната сигурност. Европейският съюз, Обединеното кралство, Канада и няколко други страни наскоро наложиха подобни ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 19.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още