IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tiktok ще бъде забранен в първи американски щат от януари 

Монтана е първият щат в САЩ, който забранява разработеното от Китай приложение за социални медии TikTok

08:33 | 18.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

„За да защитя личната и частната информация на жителите на щата Монтана от Китайската комунистическа партия, забраних TikTok в Монтана", написа в сряда в Twitter републиканският губернатор Грег Джанфорте, след като подписа законопроекта, приет от Камарата на представителите на щата през април.

Новото правило ще забрани на магазините за приложения да предлагат приложението от 1 януари 2024 г., а TikTok вече няма да има право да работи като бизнес в северозападния щат. За всеки ден, в който приложението все още е достъпно, доставчиците на приложения ще трябва да плащат глоба от по 10 хил. долара. Потребителите не са заплашени от глоба. Тези, които вече имат приложението на собственото си устройство, не са засегнати, предава DPA.  

TikTok, която е собственост на китайската интернет компания Bytedance, е подложена на силен политически натиск в САЩ. Администрацията на президента Джо Байдън вече забрани приложението на мобилните телефони на държавните служители. Причината за това са опасенията, че китайските власти и разузнавателни служби могат да използват TikTok, за да събират информация за американците и да им оказват политическо влияние. В края на март главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Дзъ Чъу трябваше да отговаря на въпроси в Конгреса на САЩ. Той беше посрещнат с недоверие и отхвърляне както от републиканските, така и от демократичните членове на Конгреса.

Не е изключена обща забрана за САЩ

Монтана, с население малко над един милион души, е първият щат, в който е приет такъв широкообхватен закон. Очакват се съдебни дела срещу забраната на Tiktok. Критиците считат, наред с други неща, че има риск за правото на свобода на изразяване. Затова действията на властите в Монтана се разглеждат като тест за евентуална забрана в целите САЩ. От техническа гледна точка обаче подобна блокада би трябвало да е лесна за заобикаляне.

TikTok има повече от 1 млрд. потребители в цял свят и е най-успешната неамериканска онлайн платформа в западните страни. Компанията отхвърля всички подозрения и подчертава, че не се възприема като дъщерно дружество на китайска група. Bytedance е 60% собственост на западни инвеститори, а централата ѝ се намира на Каймановите острови в Карибския басейн. Критиците контрират, че с дял от 20% китайските основатели държат контрола благодарение на по-големите права на глас и на факта, че Bytedance има голяма централа в Пекин.

Как ще протече забраната?

В по-ранен вариант на законопроекта на доставчиците на интернет услуги като Verizon Communications Inc. и AT&T Inc. е забранено да разрешават на TikTok да работи в Монтана. Тази забрана би важала не само за нови потребители или хора, които скролват на телефоните си, но и за всеки, който се опитва да получи достъп до TikTok на настолен компютър. 

Тази разпоредба беше премахната от окончателния вариант, което прави първия в страната тест за широка забрана на TikTok труден за прилагане. Въпреки това Сара Крепс, директор на Cornell University’s Tech Policy Institute, заяви пред Bloomberg, че всякакви ограничения на приложението биха могли да създадат затруднения за потребителите и да направят преживяването по-малко приятно.

„Не мисля, че има решение за 100% спазване на забраната на TikTok. Точка", каза Крепс. „Ако се замислим какво харесват хората в TikTok, то е, че е забавно и лесно за използване. Така че, ако въведете пречки за това, целият вид употреба на TikTok губи очарованието си“. 

Карл Сабо, главен юрисконсулт на NetChoice, технологична група, в която членуват TikTok и Google, нарече закона „противоконституционна атака срещу един бизнес".

Законът трябва да влезе в сила на 1 януари и ще стане невалиден, ако TikTok бъде продаден на компания, която не е регистрирана в Китай или в друга държава, считана за противник.

Дебатът в Конгреса

Групите за граждански свободи и свобода на словото постоянно се противопоставят на обсъждането в Конгреса на забраната на TikTok. Те твърдят, че вместо това законодателите трябва да се съсредоточат върху правилата за защита на личните данни.

Фондация Electronic Frontier, организация с нестопанска цел, която се занимава с цифровите права, заяви в сряда, че забраната на TikTok е противоконституционна и всъщност няма да защити гражданите на Монтана. Представителят на републиканците от Монтана Грег Джанфорте. Снимка: Eric Thayer/Bloomberg Представителят на републиканците от Монтана Грег Джанфорте. Снимка: Eric Thayer/Bloomberg

Монтана е сред двете дузини щати, които се присъединиха към федералното правителство и забраниха TikTok на служебни устройства. В сряда Джанфорте разшири тази забрана и до всички „приложения за социални медии, които предоставят лична информация или данни на чуждестранни противници на устройства, издадени от правителството, или докато са свързани с държавната мрежа“. 

В директивата на Джанфорте се споменават приложенията CapCut и Lemon8, собственост на ByteDance, като примери за социални медии, които биха попаднали под тази забрана на държавни устройства. Той също така изброява Telegram, който е основан в Русия, както и Temu и WeChat, чиито компании майки са базирани в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 18.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
cyclop
преди 11 месеца
"Тези, които вече имат приложението на собственото си устройство, не са засегнати," тоест, нищо не направиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още