IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай глоби с близо 1 млрд. долара Ant, като наказа и Tencent

Наказанието на Ant е една от най-големите глоби за интернет компания в Китай

22:30 | 07.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайските власти глобиха със  7,12 млрд. юана (984 млн. долара) Ant Group, слагайки край на продължилата години регулаторна реформа на финтех компанията и отбелязвайки ключова стъпка към приключване на репресиите срещу местната интернет индустрия, съобщава Ройтерс.

Народната банка на Китай (PBOC), която ръководи обновяването на Ant, след като нейното първично публично предлагане (IPO) на стойност 37 млрд. долара беше провалено в края на 2020 г., заяви, че ще глоби компанията със 7,1 млрд. юана, ще изиска от нея да спре операциите на своята финансирана от краудфандинг услуга Xianghubao и да компенсира потребителите.

Наказанието е една от най-големите глоби за интернет компания в Китай.

Ant и нейните дъщерни дружества са нарушили законите в страната относно корпоративното управление и защитата на финансовите потребители и са участвали в бизнес дейности, които е трябвало да се извършват от банкови и застрахователни институции, изтъкват от централната банка на Китай.

След това финансовите регулатори „ще се съсредоточат върху подобряването на „нормализираните“ нива на надзор на финансовия бизнес на платформените компании и ще поставят под надзор всички видове финансови дейности“, добавят от PBOC.

Ant заяви, че е приключила работата си по коригирането. „Ще спазваме условията на наказанието с цялата сериозност и искреност и ще продължим да подобряваме допълнително нашето управление на съответствието“ . Тя спря Xianghubao през 2021 г.

Ройтерс съобщи по-рано, позовавайки се на източници, че китайските власти възнамеряват да обявят глобата на Ant още в петък.

Освен Ant, китайските власти заявиха, че са глобили и други местни компании. Технологичният гигант Tencent, собственик на популярната в страната система за мобилни плащания WeChat Pay, е глобен с равностойността на 415 млн. долара за нарушения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 07.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още