IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск: Необходим е регулатор при развитието на изкуствения интелект

Срещата на технологичните лидери със законодателите във Вашингтон подчертава значението на поставянето на граници в развитието на технологията

20:55 | 13.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Милиардерът Илон Мъск по време на срещата във Вашингтон в сряда. Снимка: Bloomberg L.P.
Милиардерът Илон Мъск по време на срещата във Вашингтон в сряда. Снимка: Bloomberg L.P.

Необходим е регулаторен орган, който да гарантира, че компаниите предприемат действия, които са безопасни и в общ интерес за обществото по отношение на изкуствения интелект (ИИ), заяви милиардерът и главен изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск по време на среща на американските технологични лидери и законодателите във Вашингтон.

На събитието присъстваха още главният изпълнителен директор на Meta Platforms Марк Зукърбърг и главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай, както и редица други представители на технологичните среди, които се срещнаха с политици в Капитолия по време на форум при закрити врати, който обръща внимание на ИИ.

Законодателите търсят начин да смекчат опасностите около развиващата се технология, която претърпя бум в инвестициите и популярността сред потребителите след пускането на чатбота ChatGPT на OpenAI.

„За нас е важно да имаме съдия“, каза Мъск пред журналисти.

Междувременно сенаторът от Ню Джърси Кори Букър похвали дискусията, като каза, че всички участници са съгласни, че „правителството има регулаторна роля“, но изработването на законодателство ще бъде предизвикателство.

Законодателите искат предпазни мерки срещу потенциално опасни дълбоки фалшификации като фалшиви видеоклипове, намеса в избори и атаки срещу стратегически важна инфраструктура.

„Днес започваме едно огромно, сложно и жизненоважно начинание: изграждане на основа за двупартийна политика за ИИ, която Конгресът може да приеме“, посочи лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър, демократ, във встъпителни коментари. „Конгресът трябва да играе роля, защото без Конгреса ние нито ще увеличим максимално ползите от ИИ, нито ще минимизираме рисковете от него“, добави той.

В списъка с присъстващи изпъкват още главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуан, ръководителят на Microsoft Сатя Надела, главният изпълнителен директор на IBM Арвинд Кришна и бившият главен изпълнителен директор на Microsoft Бил Гейтс.

Шумър, който обсъди темата за ИИ с Мъск през април, каза, че присъстващите ще говорят „за това защо Конгресът трябва да действа, какви въпроси да зададе и как да изгради консенсус за безопасни иновации“.

През март Мъск и група експерти в сферата на ИИ и индустриални ръководители призоваха за шестмесечна пауза в разработването на системи, по-мощни от GPT-4 на OpenAI, цитирайки потенциални рискове за обществото.

Тази седмица Конгресът провежда три отделни изслушвания за ИИ. Президентът на Microsoft Брад Смит каза пред съдебната подкомисия на Сената във вторник, че Конгресът трябва да „изиска предпазни спирачки за ИИ, който контролира или управлява стратегически важната инфраструктура“.

Сенаторът републиканец Джош Хоули постави под въпрос закритата сесия в сряда, заявявайки, че Конгресът не е успял да приеме никакво смислено технологично законодателство. „Не знам защо бихме поканили всички най-големи монополисти в света да дойдат и да дадат съвети на Конгреса как да им помогнем да направят повече пари“, изтъква Хоули.

Регулаторите в световен мащаб търсят начин да изготвят правила, регулиращи използването на генеративен ИИ, който може да създава текст и изображения, чийто изкуствен произход е практически неоткриваем.

Adobe, IBM, Nvidia и пет други компании заявиха във вторник, че са подписали доброволните ангажименти за ИИ с президента на САЩ Джо Байдън, които изискват стъпки като поставяне на воден знак на съдържание, генерирано от ИИ.

Ангажиментите, които бяха обявени през юли, имат за цел да гарантират, че мощността на ИИ не се използва за разрушителни цели. Google, OpenAI и Microsoft подписаха през юли същия ангажимент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 13.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още