IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm: Изкуственият интелект ще вдъхне нов живот на смартфоните

Технологията предлага нови възможности пред добре познатите ни устройства

22:00 | 07.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Главният изпълнителен директор на американския гигант в производството на чипове Qualcomm смята, че изкуственият интелект може да вдъхне нов живот на пазара на смартфони, пише CNBC.

В интервю за медията Кристиано Амон посочва, че вижда значителни възможности в изкуствения интелект (AI) и че предстоящото събитие Snapdragon Summit през октомври може да доведе до големо развитие в мобилните технологии.

По думите му компанията ще се фокусира върху „невероятни начини на употреба“ на технологията от производители на оригинално оборудване и, съответно, „може да създаде нов цикъл на надграждане на смартфоните“. „Не знаем кога ще се случи, но определено ще стане“, коментира Амон.

Продажбите на смартфони се понижиха тази година, тъй като потребителите станаха много по-внимателни що се касае до разходите. Мнозина избират да не сменят устройствата си, тъй като не виждат съществена разлика между новите модели и предходното поколение, което е на пазара.

През 2022 г. световните продажби на смартфони се понижиха с 11,3% на годишна база до 1,21 млрд. – най-ниското ниво от 2013 г. насам, показва данни на фирмата за пазарни проучвания IDC.

„Виждате какво прави Microsoft за персоналните компютри и помислете за възможността да ползвате ChatGPT или други модели локално“, посочва той. „Така че, тъй като тези неща стигат до ръцете на потребителите, мисля, че това ще бъде нещо голямо... просто трябва да изчакаме“, допълва той.

Амон твърди, че Qualcomm поема по различен път от своя конкурент в областта на чиповете Nvidia що се касае до изкуствения интелект. Компанията предпочита да се фокусира върху въвеждането на изкуствения интелект в смартфони и други устройства, а не в центрове за данни – област, в която Nvidia е по-специализирана.

„Ние сме в малко по-различен сегмент... Мисля, че виждаме възможност“, посочва Амон. „Смятам, че това ще бъде отразено, след като тази възможност се материализира“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още