IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЮНЕСКО дава насоки как да се ползва изкуствен интелект в образованието

Организацията иска да гарантира, че ще има защита както на учениците, така и на учителите и изследователите

09:49 | 07.09.23 г.
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

ЮНЕСКО публикува първите си насоки за използване на генеративен изкуствен интелект (AI) за образование, призовавайки правителствените агенции да регулират използването на технологията, включително да защитават поверителността на данните и да поставят възрастови ограничения за потребителите, предава Ройтерс.

Пуснатият през ноември миналата година чатбот ChatGPT на OpenAI, който по-късно беше подкрепен от Microsoft, се првърна в най-бързо развиващото се приложение в света до момента, а появата му подтикна пускането на конкурентни решения, като Bard на Google например.

Учениците също харесаха генеративния изкуствен интелект, който може да създава редица неща – от есета до математически изчисления, като е достатъчно потребителите само да въведат само няколко реда заявка какво точно искат да получат.

„Трудно ни е да отговорим на скоростта на трансформацията на образователната система, със скоростта на промяната в технологичния прогрес и напредъка на тези модели за машинно обучение“, коментира Стефания Джанини, помощник-генерален директор по образованието.

„В много случаи правителствата и училищата приемат радикално непозната технология, която дори водещите експерти в индустрията не твърдят, че разбират“, казва тя.

Сред редицата насоки в доклада, който е 64 страници, ЮНЕСКО подчертава необходимостта от одобрени от правителствата учебни програми, свързани с изкуствения интелект, що се касае до техническото и професионалното образование и обучение.

„Доставчиците на генеративен изкуствен интелект трябва да носят отговорност за придържането към основните ценности и законните цели, зачитането на интелектуалната собственост и спазване на етичните практики, като същевременно предотвратяват разпространението на дезинформация и реч на омразата“, посочва ЮНЕСКО.

Освен това призовава за превенция на генеративния AI, който би лишил учащите от възможности да развиват когнитивните си способности и социални умения чрез наблюдение на реалния свят, чрез емпирични практики като експерименти, дискусии с други хора и независими логически съждения.

Докато Китай е формулирал правила за генеративния изкуствен интелект, Законът за изкуствения интелект на Европейския съюз вероятно ще бъде одобрен по-късно тази година. Други страни изостават много в изготвянето на свои собствени закони за AI.

Базираната в Париж организация също така се стреми да защити правата на учителите и изследователите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още