IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ погват Amazon с голямо антимонополно дело

То е заведено от Федералната търговска комисия

09:46 | 27.09.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) заведе дългоочаквано антимонополно дело срещу Amazon.com и поиска от съда да обмисли принуждаването на онлайн търговеца на дребно да продаде активи, тъй като правителството обвинява технологичния гигант в монополизиране на най-доходоносните части от интернет, предава Ройтерс

FTC обвини Amazon - компания, която се ражда в гараж през 1994 г. и днес е с пазарна капитализация от 1,3 трлн. долара, че се бори с усилията на продавачите на нейния онлайн пазар да предлагат продукти по-евтино на други платформи. Amazon принуждава продавачите да използват нейните складове и услуги за доставка, увеличавайки разходите за потребителите и продавачите, казва FTC.

Amazon е монополист и злоупотребява с правомощията си, посочва Федералната търговска комисия, цитирайки думите на един от търговците: „Няма къде другаде да отидем и Amazon го знае“.

Делото беше очаквано след години на жалби, че Amazon.com и други технологични гиганти злоупотребяват с господството си в търсенето, социалните мрежи и онлайн търговията, за да завземат най-печелившите части на интернет.

Необходимостта от предприемане на действия срещу Big Tech е една от малкото идеи, по които демократите и републиканците имат съгласие, а лидерът на FTC е особено загрижен за това колко мощна е Amazon.

Делото, към което се присъединиха 17 главни прокурори, следва четиригодишно разследване и федерални дела, заведени срещу Google на Alphabet и Facebook на Meta Platforms.

FTC заяви, че иска от съда да издаде постоянна забрана, нареждаща на Amazon да прекрати незаконното си поведение. Делото е заведено във федералния съд в Сиатъл, където е базирана Amazon.

„Оставена без контрол, Amazon ще продължи незаконното си поведение, за да запази монополната си власт“, посочва FTC в жалбата си, с която поиска от съда „да сложи край на незаконния курс на поведение на Amazon, да сложи край на монополния контрол на Amazon, да откаже на Amazon възможността да бере плодовете от своите незаконни практики и да се върне към загърбеното обещание за конкуренция".

В жалбата си Федералната търговска комисия иска от съда да вземе предвид „всяко предварително или постоянно справедливо облекчение, включително, но не само структурно облекчение, необходимо за възстановяване на честната конкуренция“.

Структурно облекчение на антимонополен жаргон обикновено означава, че компания продава актив, като например част от своя бизнес.

На медиен брифинг председателят на FTC Лина Хан беше попитана за идеята Amazon да бъде разделена на части, но Хан отказа да коментира въпроса. „На този етап фокусът наистина е върху отговорността“, коментира тя.

При други антитръстови процеси съдът първо установява, че компанията е нарушила закона и след това, ако е необходимо, обсъжда как да поправи това.

Amazon каза, че делото на FTC е грешка и ще навреди на потребителите, като доведе до по-високи цени и по-бавни доставки.

„Практиките, които FTC оспорва, помогнаха за стимулиране на конкуренцията и иновациите в индустрията за търговия на дребно и доведоха до по-голям избор, по-ниски цени и по-бързи скорости на доставка до клиентите на Amazon и по-големи възможности за много фирми, които продават в магазина на Amazon“, коментира главният съветник на интернет гиганта Дейвид Заполски. В публикация в блог компанията отбелязва, че има 500 хил. независими търговци в платформата.

Акциите на Amazon, които понижиха стойността си с 3,2% преди обявяването на делото, се оказаха с 4% надолу в късния следобед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 27.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още