IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Didi планира завръщане на борсата през 2024 г.

Компанията иска да се листне в Хонконг

10:45 | 13.10.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-голямата китайска компания за споделено пътуване Didi Global си е поставила за цел да се листне на фондовата борса в Хонконг през следващата година, планирайки завръщане след злополучното ѝ първично публично предлагане в Ню Йорк през 2021 г., твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

Didi подобри отношенията си с китайските регулатори след едногодишно разследване, което завърши с глоба от 8 млрд. юана (1,1 млрд. долара) миналата година, отчасти като запази господството си на пазара под контрол, допълват източниците, пожелали да останат анонимни.

Пазарният дял на Didi в Китай е намалял от около 90% до близо 70%. Китайските власти, които принудиха компанията да се делистне миналата година след дебюта на Нюйоркската фондова борса, ще трябва да одобрят всяко следващо ново листване.

Планът може да означава дългоочаквано изплащане за инвеститорите и служителите, които наблюдаваха как акциите на стартъпа рязко понижиха цената си, след като оценката беше достигнала 80 млрд. долара, когато китайските регулатори започнаха разследването на компанията само дни след като тя стана публична. Последно компанията беше оценена на около 16 млрд. долара.

Ключови инвеститори като SoftBank Group може да успеят да компенсират част от загубите си с новото първично публично предлагане. Смята се, че SoftBank е инвестирала около 1 млрд. долара в Didi и сега държи дял от 20% на стойност около 3,2 млрд. долара.

Представител на Didi не е отговорил на имейл, в който се търси коментар от компанията. SoftBank е отказала да коментира.

Наскоро Didi е информирала служителите си, че могат да продадат акциите си обратно на компанията – стъпка, която се смята за част от подготовката за листване на фирмата в Хонконг, допълват източниците. Според няколко бивши служители някои кадри на Didi са продали опции за акции по време на кратък прозорец в началото на 2022 г., след забавяне в 180-дневния период на блокиране на трансакциите след листването в САЩ.

Даването на зелена светлина за ново листване би помогнало на администрацията на Си Дзинпин да сигнализира, че е готова да даде подкрепа на частния сектор след години репресии, които разтърсиха доверието на инвеститори и предприемачи. Сега Пекин се нуждае от подкрепата на частните предприятия, докато икономиката на страната се сблъсква със срив на сектора за недвижими имоти. Много компании усещат нарастващата подкрепа на правителството, особено в стратегически важни сектори като технологиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 13.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още