IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tencent не планира да продава дяловете си в Didi и Meituan

Китайският гигант отрече слуховете, че са му нужни средства за обратно изкупуване на акции

15:50 | 20.09.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китайският технологичен гигант Tencent Holdings отрече слуховете, че обмисля да се раздели с инвестициите си в компании от Didi и Meituan до KE Holdings, за да финансира обратно изкупуване на акции и нови фирми, пише Bloomberg.

Компанията няма нужда да набира средства, нито е планирала подобни продажби, коментира неин говорител. По-рано във вторник Dow Jones писа, че компанията зад WeChat наскоро е завършила прегледа на своето международно портфолио и е идентифицирала компании като Didi Global, които може да продаде. Цената на компанията за недвижими имоти KE се понижи с 3,9% преди началото на борсовия ден в Ню Йорк.

Главният стратегически директор на Tencent Джеймс Мичъл миналия месец сподели, че статия на Ройтерс, че гигантът възнамерява да продаде целия или част от дела си в компанията за доставки на храна Meituan, не е вярна.

Но спекулациите, че Tencent ще се освободи от част от огромното си портфолио, продължават. Отдавна се очаква компанията с течение на времето да намали някои от огромните си инвестиции във фирми по целия свят, отговаряйки отчасти на политическия натиск.

От миналата година Tencent споделя за планове да продаде акциите си от компании като гиганта в онлайн търговията JD.com и Sea, тъй като Пекин наказва местните технологични гиганти за антиконкурентно поведение, включително за поддържането на затворени екосистеми, които благоприятстват определени фирми за сметка на други. Всичко това натежа върху акциите на компаниите, от които Tencent притежава дялове.

„Винаги сме инвестирали с цел генериране на голяма възвръщаемост за нашата компания и акционерите, а не според произволен график или цел“, коментира говорител на Tencent, уточнявайки, че компанията няма конкретни планове за продажба. По думите му компанията не се е свързала с инвестиционни банки за продажба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още