IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин е готов отново да даде зелена светлина на бизнеса на Didi

Китайската компания се оказа жертва на регулаторните репресии срещу технологичния сектор в азиатската страна

17:45 | 13.01.23 г.
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайските власти възнамеряват да допуснат приложенията за превози и други услуги на Didi Global обратно в местните магазини за приложения още през следващата седмица. Това твърдят петима източници на Ройтерс, а случващото се е сигнал, че двугодишният регулаторен натиск върху технологичния сектор в азиатската страна е към своя край.

Didi чака одобрението на властите, за да възобнови регистрациите на нови потребители и изтеглянията на своите 25 забранени приложения в Китай като ключова стъпка от възобновяването на нормалния бизнес, откакто регулаторните проблеми започнаха в средата на 2021 г.

Вдигането на забраната за нови потребители и пускането отново на приложенията на водещите услуги на Didi за организиране на превози и други дейности може да се случи преди Лунната нова година, която започва на 22 януари, посочват четирима от източниците.

Според двама от тях едноседмичният празничен период в Китай може да помогне на Didi да привлече нови клиенти и да работи за завръщането към нормалната си дейност.

Промяната в курса спрямо приложенията на Didi ще се случи в момент, в който китайските политици се опитват да възстановят доверието на частния сектор и разчитат на технологичната индустрия да помогне за стимулиране на икономическата активност, която беше опустошена от пандемията.

Китайската централна банка ще засили подкрепата за частни фирми като част от стъпките за укрепване на икономиката, като същевременно ще облекчи натиска върху технологичните компании, коментира Гуо Шуцин от банката.

Възстановяването на приложенията също така би било сигнал за завършването на продължилите година и половина промени в Didi по искане на регулаторите и ще се случи, след като през юли Администрацията на киберпространството на Китай (CAC) наложи глоба от 1,2 млрд. долара на компанията.

Още миналата година Didi плати глобата – най-голямото регулаторно наказание, наложено на китайска технологична фирма, откакто Alibaba Group и Meituan бяха глобени съответно 2,75 млрд. и 527 млн. долара през 2021 г. от антимонополния регулатор – Държавната администрация за пазарна регулация, посочват двама от източниците.

Didi не е отговорила веднага на запитването за коментар по въпроса. CAC и Информационният офис на Държавния съвет, който обработва медийни запитвания към правителството, също не са отговорили. 

Наказанието срещу Didi беше част от безпрецедентните репресии на Пекин срещу технологичните гиганти през последните две години. Мерките доведоха до стопяването на милиарди долари пазарна капитализация, свиване на приходите и спад на печалбата на засегнатите компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още