IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобата на Didi не означава край на регулаторния натиск в Китай

Всички в сектора следиха внимателно развитието на казуса с Didi като показател за това какво да очакват в бъдеще

14:47 | 22.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Глобата от 1,2 млрд. долара, която Китай наложи на Didi Global, слага граница на регулаторните неволи на компанията за споделено пътуване, но прилагането на законите със задна дата и липсата на яснота относно възраждането на бизнеса на фирмата показва, че най-лошото за технологичния сектор в страната може да не е приключило, пише Ройтерс.

Пекин започна разследване на киберсигурността преди малко повече от година, а Didi беше част от безпрецедентния опит за справяне с нарушенията на антимонополните правила и тези за данните, както и с други проблеми. Под прицела попаднаха някои от най-известните корпоративни имена в Китай като Alibaba Group и Tencent Holdings.

Кампанията на властите изтри стотици милиарди долари от пазарната капитализация на технологичните компании, доведе до съкращения в няколко фирми, направи ги по-резервирани в търсенето на нови възможности и дори доведе до свиване на бизнеса, докато гигантите се опитваха да се съобразят с новите правила.

През последните месеци властите отслабиха хватката си, в опит да подкрепят икономиката, която беше засегната от мерките за овладяване на разпространението на Covid-19. Разследването на Didi беше сред случаите, следени особено внимателно за сигнали как може да се развие всичко.

Но глобата на Didi, обявена в четвъртък, както и наказанията, наложени на двама от висшите ѝ мениджъри, бяха близо до максималното позволено от Закона за защита на личната информация (ЗЗЛИ) в страната. И въпреки че законът беше приет само преди девет месеца, Администрацията на киберпространството в Китай каза, че Didi е призната за виновна за нарушения, датиращи седем години назад.

Освен това регулаторът не спомена нищо за това дали ще позволи на приложенията на Didi да влязат отново в магазините на приложения и дали ще поднови регистрациите на потребители.

Ако глобата беше доста по-ниска, например 1 млрд. юана (147,80 млн. долара), „това щеше да подкрепи част от доверието ни“, коментира директор на китайски технологичен гигант, пожелал да остане анонимен.

Алфредо Монтуфар-Хелу, директор "Проучвания" за Азия в компанията The Conference Board, твърди, че много китайски технологични компании вероятно ще са притеснени от прилагането на закона със задна дата.

Това, комбинирано с това колко бързо се променя регулаторната рамка в Китай, означава, че много са в риск да бъдат обявени за неспазващи закона, казва той.

Администрацията, отговорна за киберпространството в Китай, не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Без отпускане

Пекин започна да затяга хватката си около технологичния сектор в страната в края на 2020 г., като част от кампания за засилване на контрола над големи части от икономиката. Това се случи, докато китайският президент Си Дзинпин се подготвя за безпрецедентен трети мандат като лидер на партията по-късно тази година.

Регулаторите заявиха, че намерението им е било да се уверят, че индустрията се развива „здравословно“.

Краят на разследването на Didi следва серия от срещи тази година, по време на които властите заявиха, че искат да засилят политическата подкрепа за части от икономиката, включително интернет платформите и края на близо деветмесечното спиране на одобренията на нови игри.

Директори на китайски технологични компании обаче коментират, че политиките за засилване на доверието в сектора все още не са факт. Освен това са приели, че промените в средата в индустрията ще бъдат постоянни.

Директор на компания за игри посочва, че макар одобренията на лицензи за игри да са възобновени, има сигнали, че броят на лицензите всяка година ще бъде около 700. Това е с около 30% по-малко спрямо близо броя от 1000 преди затягането на мерките. В най-добрите дни за индустрията, през 2017 г., бяха одобрени 9369 лиценза.

„Не смятам, че регулациите ще бъдат по-облекчени“, казва още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още