IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Foxconn даде консервативна прогноза за 2024 г.

Компанията реализира изненадващ ръст на тримесечната си печалба

20:20 | 14.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Lam Yik Fei/Bloomberg
Снимка: Lam Yik Fei/Bloomberg

Foxconn, която е поддоставчик на Apple, записа изненадващ 11-процентен ръст на тримесечната си печалба, подкрепен от увеличението на неоперативната печалба. Въпреки това обаче се очаква приходите на компанията за тази година леко да спаднат, предава Ройтерс.

За 2024 г. най-големият поддоставчик на електроника в света има „сравнително консервативна и неутрална“ прогноза, казва председателят на Foxconn Йън Лиу. Той допълва, че очакваният растеж на пазара с 5% „може лесно да бъде засенчен от геополитката“.

Нетната печалба на гиганта за периода от юли до септември е достигнала 43,1 млрд. нови тайвански долара (1,3 млрд. щатски долара), като надхвърля прогнозата на анализаторите за 11% спад. Резултатът беше реализиран и въпреки 12-процентното понижение на приходите, което отбеляза второто поредно тримесечие на спад на този показател.

Печалбата от инвестиции в дъщерни дружества, приходите от лихви и спечеленото от валутните курсове са се увеличили четири пъти през тримесечието, обяви компанията.

Лиу допълва, че макар тайванската компания да е очаквала приходите ѝ да продължат да се понижават през важното тримесечие, включващо празниците, представянето ѝ вероятно ще бъде малко по-добро от прогнозираното.

„Навлязохме в традиционния сезон на горещите продажби през второто полугодие и нашите операции са настроени за постепенно подобряване тримесечие след тримесечие“, коментира още той.

Apple, която през септември пусна новата си серия iPhone, този месец даде прогноза за приходите от продажби за празничното тримесечие, която не отговори на очакванията на Wall Street. Причина за това е по-слабото търсене на iPad и на носими устройства като цяло.

Foxconn заяви, че очаква капиталовите ѝ разходи за 2024 г. да достигнат 90 млрд. нови тайвански долара – в съответствие с тазгодишните. По-голямата част от тях ще отидат за разширяване на бизнеса в Китай.

Бизнесът с електрически превозни средства на Foxconn може да се възползва от предизвикателствата, като засилената конкуренция и нарастващите разходи за труд в индустрията – фактори, които могат да накарат производителите на автомобили да аутсорснат производството си, казва Лиу.

Финансовият отчет беше обявен на фона на засиления интерес на инвеститорите към данъчното разследване, което китайските власти предприеха срещу компанията.

Лиу коментира, че бизнесът на Foxconn в Китай работи нормално и на този етап няма никакви резултати от разследването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 14.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още