IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на производителя на iPhone Foxconn спадат на фона на разследване в Китай

Приходите на тайванската компания се свиват с 4,6% през октомври до 23 млрд. долара

15:47 | 05.11.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Продажбите на тайванския производител на електроника Hon Hai Precision Industry Co. през октомври се понижиха, след като Пекин започна разследване на компанията, която е най-важният партньор на Apple и най-големият производител на iPhone в света, съобщи Bloomberg.

Компанията, известна още като Foxconn, отчете 4,6% спад на приходите през октомври до 741,2 млрд. тайвански долара (23 млрд. щатски долара). Тя също така се придържа към "прогнозата за значителен растеж" за декемврийското тримесечие, което обикновено е най-натовареното за Hon Hai заради доставките на iPhone в края на годината. Най-новият iPhone 15 на Apple се появи по рафтовете на магазините през септември.

"Операциите ще се увеличават последователно", се казва в кратко изявление на компанията, без да се уточняват подробности.

Разследването в Китай усложнява позицията на Apple на нейния най-голям международен пазар и производствена база. Регулаторните органи там извършват данъчни проверки и преглеждат използването на земя от страна на Foxconn, съобщиха държавните медии на 22 октомври.

Инвеститорите са все по-притеснени относно перспективите на iPhone в Китай, който формира около една пета от продажбите на Apple. Потребителската икономика на страната се задъхва, а американските предприятия са изправени пред все по-враждебна среда, тъй като технологичният конфликт със САЩ продължава.

Изненадващият дебют на смартфон с усъвършенстван 5G процесор на Huawei Technologies, произведен в Китай, също се отрази на националистическите настроения и засегна продажбите на iPhone.

Hon Hai заяви, че ще сътрудничи на властите. Акциите на компанията и на нейното подразделение Foxconn Industrial Internet Co. обаче се сринаха при новината за разследването, като в един момент заличиха около 9 млрд. долара от стойността си.

Отделно от това Тайван разследва и подозрения за подкупи, свързани с президентската кампания на основателя на Foxconn Тери Гоу, който планира да участва в изборите през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 05.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още