IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай започна разследване срещу Foxconn

Според оскъдна информация в медийното пространство се проверява дейността в провинция Хънан, където е ситуиран "Apple Сити"

13:48 | 22.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китайската държавна медия Global Times съобщи, че срещу Foxconn - един от ключовите подизпълнители на Apple, се води данъчен одит и преглед на използването на земи.  Според източници на китайското издание се проверяват филиалите на Foxconn в провинциите Гуандун и Дзянсу, пише Bloomberg.

Има данни за проверка от агенциите за природни ресурси, че се проверя как се използват земите в провинциите Хънан и Хубей.

Агенцията отбелязва, че компанията Hon Hai Precision Industry, която е част от групата, официално потвърждава, че си сътрудничи с китайските власти, макар и по неуточнено разследване. Това е направено в кратко съобщение до борсата в Тайван. Министерството на икономиката на страната е заявило, че ще следи внимателно какво се случва с казуса.

 В китайското медийно пространство няма повече информация за разследването.

Bloomberg припомня, че  един от заводите на Foxconn, известен като "Apple Сити" се намира точно в провинция Хънан.

През август основателят на Foxconn - милиардерът Тери Гоу, се оттегли от поста си и се кандидатира за президент на Тайван. Този ход предизвика доста въпроси и той заяви, че няма да бъде "подластен" на натиск от страна на Пекин, ако спечели изборите през януари 2024 година.

"Няма да се поддам на китайските заплахи", каза Гоу малко след като анонсира участието си в президентските избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 22.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още