IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български институт работи по концепция за „цифров двойник“ на града

GATE е институт към СУ „Св. Климент Охридски“, финансиран от ЕС с цел да се създаде център за върхови постижения в областта на големите данни и изкуствения интелект

10:30 | 09.12.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

GATE е институт към СУ „Св. Климент Охридски“, създаден от 2019 г. финансиран от Европейския съюз (ЕС) с цел да се създаде център за върхови постижения в областта на големите данни и изкуствения интелект (ИИ). DIANA e нова инициатива на НАТО, създадена през 2021 г., която „ловува“ за най-новите технологии сред най-добрите иноватори на целия алианс. Година по-късно институтът GATE кандидатства пред Международния секретариат на НАТО и успешно стана тестови център от мрежата DIANA. Това заявиха проф. Силвия Илиева, директор на институт GATE, и Борислав Банков, координатор на участието на Института за върхови постижения GATE в органа на НАТО за стимулиране на иновациите в отбраната (DIANA), в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Институтът GATE разполага с лаборатория за градска среда в район „Лозенец“, където има различни устройства и сензори, чрез които събират данни и след това ги анализират.

Мрежата DIANA има различни елементи, но един от основните, са тестовите центрове, където иноваторите могат да подложат своите разработки с цел тестване и валидиране. DIANA цели да изгради екосистема от иноватори, инвеститори и експерти в сигурността и отбраната, за да създават заедно нови технологии от последни поколения – т.нар. технологии с двойна употреба, които имат приложение както в цивилния, така и във военния сектор, обясни Банков.

На всеки две години Международният секретариат на НАТО поставя различни приоритети. По тези приоритети на определено време те публикуват предизвикателства към иновативната общност в целия алианс. Всеки, който предлага разработки, може да участва и да ги предложи на НАТО, след като минат през първична оценка и са веднъж допуснати до програмата, могат да използват тази екосистема, разказва още Банков.

„Първото пилотно предизвикателство беше между август и ноември тази година. Първата успешна кохорта от 44 компании ще започне да участва в програмата от януари месец и български иноватори също са част от нея, като заемат доста добри позиции и дори сравнение с Германия има повече.“

Финансирането от ЕС на института GATE е за период от 7 години, стартирайки от 2019 г., като с тези пари ще стигнем до етап на устойчиво развитие, заяви от своя страна Илиева.

За НАТО ИИ е както предизвикателство, така и възможност. НАТО полага големи усилия да поставя нови стандарти на международно ниво за това как изкуственият интелект да се използва отговорно и безопасно, смята Банков.

Благодарение на подкрепата на външното министерство, Министерството на иновациите и растежа, както и Министерство на отбраната и това на отбраната, проф. Илиева е национален представител в надзорния съвет на НАТО за използване на изкуствен интелект и големи данни. „Въпрос на усилия е ние да направим необходимото, за да може дори да сме изостанали от страна на юридическите въпроси, те да настигнат технологиите достатъчно бързо“, посочи Банков.

„Съвместно с НАТО и ЕС полага усилия, като ние участваме в проекти, в които се разработва изкуственият интелект и се стремим той да е обясним. Студентите, които са от Факултета по „Информатика и математика“ на Софийски университет се интересуват от технологии и са наистина любопитни. Интересът на студентите е най-вече в две направления – проблемите на града и дезинформацията“, разказва Илиева.

Изкуственият интелект е възможност, тъй като тези системи трябва да се посрещнат с още по-добър инструмент за разпознаване и в института GATE разработваме именно такива инструменти за установяване на „дийпфейк“, заяви Банков.

От своя страна Илиева отбеляза, че направленията, в които институт GATE е дефиниран и работи в „Градове на бъдещето“, са се фокусирали върху цифров двойник на града, нова концепция, в която един от сценариите е 15-минутният град – на 15 минути от мястото, където живеете, да имате цялата необходима инфраструктура.

Банков обяви, че първоначалната оперативна способност на DIANA трябва бъде постигната следващата година, а пълната оперативна способност – всичко да заработи и да има видими резултати, се очаква през 2025 г.

Целия разговор може да намерите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 09.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още