IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Ще имаме нов скок в цивилизацията – епоха преди и след изкуствения интелект

Ще влезем във волатилни времена, в които едновременно ще има огромни позитиви и огромни негативи от AI, прогнозира основателят на Кооперация "Комрад Кооператив"

16:08 | 08.12.23 г. 4

Промяната с изкуствения интелект е грандиозна и фундаментална, на практика започва нов скок в човешката цивилизация. Както имаме желязна епоха, медна, каменна, сега ще имаме епохата преди изкуствения интелект (AI) и епохата след AI. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Тодор Колев, основател и член на управителния съвет на Кооперация "Комрад Кооператив".

„Развитието, което наблюдаваме с изкуствения интелект, не е отскоро, посочи той. –  Когато се комбинират AI моделите, които разбират света, с игровите модели може да се постигне нещо много интересно, тъй като AI ще се усъвършенства само чрез комуникация със себе си“.

Колев е убеден, че развитието на технологиите е по-бързо, отколкото ние смятаме. „Човечеството седи на една гара и чака да дойде влака на изкуствения интелект. Седим и се чудим кога ще дойде този влак, а това, което ще стане, той просто ще профучи покрай нас и няма да разберем кога ни е задминал“, направи метафорично сравнение експертът.

По думите му, обявеният наскоро модел AI на Google – Gemini, се е представил малко по-добре от GPT-4 на тестовете, а на теста „MMLU побеждава дори и човек“. Колев обясни, че в един тест Gemini губи от GPT-4, а именно теста за водене на разговор. Според него големият плюс на Gemini е, че работи с различен вид информация, а не само с текст.

„Gemini се представя по-добре от програмисти в писането на програмния език Python, като има друга разработка на Google, насочена специално за състезателно програмиране, която се справя по-добре от 87% от състезателните програмисти“, съобщи Колев.

Експертът смята, че вече е в пъти по-лесно да се даде задача за написване на софуерен код на AI, отколкото на младши програмист, тъй като изкуственият интелект я върши по-бързо.

„Смятам, че AI изцяло ще промени света. Не бих искал да тълкувам дали е положителна, или отрицателна промяната, а да видим каква е промяната и след това да се нагодим спрямо нея. Промяната е грандиозна и фундаментална, на практика започва нов скок в човешката цивилизация“, прогнозира Колев.

Той добави, че Брюксел планира ограничения за AI, но те няма да ограничат изкуствения интелект с отворен лиценз и отворен код (open source). Колев обясни, че open source моделите са само с няколко процента по-слаби от тези със затворен код.

„Изкуственият интелект на практика ще увеличи всичко – всяко едно нещо ще бъде умножено и ускорено, ще влезем във волатилни времена, в които едновременно ще има огромни позитиви и огромни негативи. Във всяка една човешка област ще има фундаментална промяна“, очаква експертът.

По повод идеята за вдигане на максималния осигурителен доход, той прогнозира, че концепцията за работа и получаването на доход от трудова дейност ще се промени напълно. Колев смята, че дори и да остане задача, в която хората ще са малко по-добри от AI, то те ще се борят на един пазар на труда, където изкуственият интелект ще се търгува и ще струва стотинки.

По отношение ролята на държавата в ИТ сектора, експертът е на мнение, че държавата по-скоро не трябва да пречи, отколкото да помага, особено след като наблюдаваме забавяне в ИТ сектора и по-малко търсене.

Как ще промени OpenAI изкуствения интелект? Могат ли регулациите да ограничат блокчейна? Помага ли на учителите Gemini при тестовете PISA? В каква посока трябва да е образователната реформа?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
twenkid
преди 4 месеца
Интервю от 2009 г.: "Тодор Арнаудов: Ще създам мислеща машина, която ще се самоусложнява*Фантазьори и авантюристи правят великите открития. Работата на скептиците е да отричат, а после да не вярват на собствените си очи"https://artificial-mind.blogspot.com/2009/11/dreamers-and-adventurists-do-big.htmlОчаквайте огромната книга "ПРОРОЦИТЕ НА МИСЛЕЩИТЕ МАШИНИ: ИЗКУСТВЕН РАЗУМ И РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕКА: ИСТОРИЯ, ТЕОРИЯ И ПИОНЕРИ."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
twenkid
преди 4 месеца
2013 г.: Творческата интелигентност първа ще бъде надмината и издухана от мислещите машини, а не "нискоквалифицирания" трудhttps://artificial-mind.blogspot.com/2013/10/creative-intelligence-will-be-first.html"Белите якички" са по-застрашени в сегашната икономика - тя естествено трудно би оцеляла революцията на универсалните мислещи машини ... нискоквалифицираните работници може да взимат по-висока заплата, защото интелектуалните занимания ще се вършат за 1 милисекунда и безплатно... ;)"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
twenkid
преди 4 месеца
Стратегия, която "INSAIT" копира в голяма степен, но никой не цитира истинският визионер. Същият автор предвиди пораждащите модели през 2002-2003 и ги обясни ("Творчеството е подражание на ниво алгоритми"). През 2010 г. и 2011 г. води първите В СВЕТА университетски курсове по Универсален изкуствен разум (Artificial General Intelligence) https://artificial-mind.blogspot.com/2010/04/universal-artificial-intelligence.html. През 2013 обясни как скоро всичко ще се генерира за милисекунда безплатно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
twenkid
преди 4 месеца
Това не са прогнози, а настоящето, и не е това експертът, който да се изказва: това днес са баналности! Преди 20-тина години бяха експертни, когато детето чудо Тодор Арнаудов писа за тях в "Теория на Разума и Вселената", или в есето от 1999 г. "Къде отиваш свят" (към създаването на "машината Бог"), или есето от 2003 г. стратегия за развитие на общ изкуствения интелект и създаване на свръх интердисциплинарен институт "Как бих инвестирал еди милион с най-голяма полза за развитието на страната" ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още