IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AMD прогнозира, че пазарът на AI чипове ще достигне 45 млрд. долара

Компанията представи нови процесори, с които ще се конкурира с най-добрите предложения на Nvidia

20:50 | 07.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

AMD прогнозира, че има пазар за 45 млрд. долара за нейните процесори с изкуствен интелект за центрове за данни тази година, след като пусна ново поколение чипове с изкуствен интелект (AI), предава Ройтерс.

Общият пазар, който компанията може да адресира, е нараснал спрямо прогнозата на AMD от юни, която беше за 30 млрд. долара.

Advanced Micro Devices обяви, че ще пусне два нови AI чипа за центрове за данни от серията MI300. Единият е насочен към приложения с генеративен изкуствен интелект, а вторият е предвиден за суперкомпютри.

За следващата година AMD има „значително“ предлагане на AI чипове, което е на стойност „много над“ 2 млрд. долара, заяви главният изпълнителен директор Лиса Су на брифинг за медии.

С пускането на новите процесори, директорите на AMD изтъкнаха колко бързо се увеличава търсенето на AI чипове. Компанията заяви, че сега очаква пазарът на такъв тип полупроводници за центрове за данни да нарасне до близо 400 млрд. долара до 2027 г.

Анализатори изчисляват, че Nvidia е завзела приблизително 80% от пазара на AI чипове, като в анализа са включени и персонализираните процесори, създадени от компании като Google и Microsoft. Nvidia не разкрива приходите си, свързани с изкуствения интелект, но значителна част идва от сегмента с центрове за данни. Досега тази година Nvidia е отчела приходи от центрове за данни в размер на 29,12 млрд. долара.

Серията MI300, която AMD представи, е позиционирана така, че да се конкурира с водещите AI процесори на Nvidia.

AMD също така представи нова версия на софтуера, необходим за внедряване на чиповете за изкуствен интелект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още