IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AMD се опитва да догони Nvidia с ново придобиване

Компанията купува стартъпа за изкуствен интелект Nod.ai

20:38 | 10.10.23 г.
Снимка: Omar Marques/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Снимка: Omar Marques/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Производителят на чипове AMD заяви във вторник, че планира да купи стартъпа за изкуствен интелект Nod.ai като част от усилията си да засили софтуерните си способности, съобщава Ройтерс.

В опита си да настигне конкурента си Nvidia Advanced Micro Devices (AMD) планира да инвестира сериозно в критичен софтуер, необходим за усъвършенстваните чипове с изкуствен интелект (AI) на компанията. Чрез повече от десетилетие работа Nvidia си изгради мощно предимство на пазара на чипове с AI чрез софтуера, който произвежда, и в екосистемата на разработчиците на софтуер.

AMD се ангажира да инвестира в и да изгради унифицирана колекция от софтуер, който да захранва различните чипове, произвеждани от компанията.

“Изпълняваме тази стратегия“, каза президентът на AMD Виктор Пенг в интервю за Ройтерс. „И го правим чрез вътрешни инвестиции, както и външни придобивания“, допълва той.

Придобиването на Nod.ai пасва на стратегията, тъй като технологията му позволява на компаниите да внедряват по-лесно AI модели, настроени за чиповете на AMD, по-лесно. Nod.ao продава технологията си на големи оператори на центрове за данни, както и други клиенти.

AMD не разкрива условията на сделката. Базираният в Санта Клара, щата Калифорния, стартъп Nod.ai е привлякъл 36,5 млн. долара, показват данни на PitchBook.

По-рано тази година AMD създаде AI група, която ще приюти придобитата Nod.ai, каза Пенг. В групата работят около 1500 инженери – по-голямата част от които по софтуер – а AMD планира да продължи с разширяването на екипа с още 300 позиции.

„Разрастваме се бързо, с планове и за следващата година“, казва Вамси Бопана, старши вицепрезидент на Artificial Intelligence Group към AMD.

Придобиването на Nod.ai е второто за компанията през последните няколко месеца, каза Пенг. На въпроси дали компанията планира да засили портфолиото си с още придобивания Пенг отговаря: „Винаги се оглеждаме“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 10.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още