IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на AMD поскъпнаха след добър финансов отчет

Компанията отправя поглед към пазара, свързан с изкуствения интелект

10:05 | 02.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Advanced Micro Devices, вторият по големина производител на процесори за персонални компютри, записа ръст по време на следборсовата търговия, след като компанията надмина прогнозите за второто тримесечие и каза, че прави нови стъпки в изчислителните процеси, свързани с изкуствения интелект, пише Bloomberg.

Печалбата е достигнала 58 цента на акция през второто тримесечие, като се изключат някои елементи, обяви AMD. За сравнение, средната прогноза на анализаторите беше за 57 цента на акция. Приходите пък са достигнали 5,36 млрд. долара спрямо очаквани 5,32 млрд. долара.

Компанията каза, че клиентите все повече обмислят покупката на чипове за изкуствен интелект, което повишава перспективата пред печалбата в тази нова привлекателна област, доминирана от Nvidia. Подразделението за компютърни чипове на AMD също се представи по-добре от очакваното – знак, че пазарът се възстановява от дълбокия спад след пандемията.

„Нашите ангажименти към изкуствения интелект се увеличиха повече от седем пъти през тримесечието, тъй като множество клиенти инициираха или разшириха програми, поддържащи бъдещи внедрявания“ на технологията, коментира главният изпълнителен директор Лиса Су.

Приходите за третото тримесечие ще достигнат 5,4 млрд. до 6 млрд. долара, обяви AMD. За сравнение, средната прогноза на анализаторите е за 5,84 млрд. долара.

Цената на акциите нарасна с около 3% по време на следборсовата търговия след обявяването на отчета. По-рано книжата завършиха борсовата сесия на ниво от 117,60 долара, което означава, че от началото на година ръстът на стойността им е с 82%. Така акциите се нареждат на второ място по най-добро представяне в индекса Philadelphia Stock Exchange Semiconductor Index тази година.

Бизнесът с центрове за данни на AMD междувременно се възстановява по-бавно от очакваното от спада. Приходите му от продажби за последното тримесечие са 1,32 млрд. долара, което се оказа малко под средната прогноза на анализаторите за 1,4 млрд. долара.

Приходите от подразделението за чипове за персонални компютри са достигнали 998 млн. долара, над очакваните 840,9 млн. долара. Гейминг звеното пък е генерирало 1,58 млрд. долара, което се оказа малко под прогнозата за 1,62 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 02.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още