IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще означава бумът на изкуствения интелект за пазара на чипове?

Технологичните гиганти имат нужда от скъпи чипове от компании като Nvidia, но също така трябва да са предпазливи с разходите

18:38 | 28.05.23 г.
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Амбициозните планове на Google за генеративния изкуствен интелект, обявени миналата седмица, бяха страхотна новина за един производител на чипове. Един.

По време на двучасовата презентация на своята конференция за разработчици I/O в сряда, Google се постара да подчертае, че ползва високия клас чип овеза центрове за данни H100 на Nvidia, чиито продажби производителят на компоненти започна по-рано тази година. Нито една друга компания за полупроводници или доставчик на компоненти за центрове на данни не получи такова внимание.

И не беше само Google. Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела също спомена Nvidia по време на представянето на финансовите резултати на компанията си миналия месец, подчертавайки, че Nvidia е ключова опорна точка, благодарение на която „имаме най-мощна инфраструктура за изкуствен интелект“ за обучение на големи модели на данни. Отново не беше споменат друг производител на чипове.

Това са добри знаци за Nvidia – най-високо оценената компания за полупроводници на пазара. Нейната пазарна капитализация вече почти се удвои от началото на годината.

В собствения си отчет, който ще обяви по-късно този месец, се очаква Nvidia да отчете 4% ръст на приходите от центрове за данни на годишна база до 3,9 млрд. долара за фискалното тримесечие, което завърши през април. Това може да изглежда малко за бизнес звено, което записа висок двуцифрен ръст миналата година, но рязко контрастира със спада от 38%, който Intel обяви за собствения си сегмент за центрове за данни за тримесечието до края на март. Дори Advanced Micro Devices почти не постигна ръст в центовете за данни за периода и прогнозира спад за тримесечието до края на юни.

Предимството на Nvidia се крие в нейните графични процесори, които са специално проектирани за използване с изкуствен интелект. А с технологични гиганти като Google, Microsoft, Amazon и Meta Platforms, които в момента се надпреварват в генеративния изкуствен интелект, наподобяващ технологията на ChatGPT, те се нуждаят от компоненти като H100 на Nvidia. Но същите тези компании също така се сблъскват със забавяне на основния си бизнес и по този начин са подложени на натиск да свият капиталовите си разходи.

Комбинираните капиталови разходи на четирите гореспоменати компании са намалели с 4% на годишна база през тримесечието до края на март – първият такъв спад от четири години. Компанията за пазарни проучвания Dell’Oro прогнозира, че капиталовите разходи, насочени към центрове за данни, ще нараснат със среден едноцифрен процент тази година, в сравнение с 36% скок за 2022 г.

Но болката от забавянето няма да се разпространи равномерно. Нуждата да се инвестира в скъпи чипове като H100 на Nvidia за захранване на предложения с изкуствен интелект означава, че съкращенията трябва да дойдат от другаде в разходите за центрове за данни. В доклад от петък анализаторът на Morgan Stanley Джо Мур пише, че „е много ясно, че клиентите консолидират покупките на традиционни сървъри, за да нашравят място в бюджета за GPU сървъри, които имат 20 пъти по-висока цена“.

Планът на Google да вкара чатбот функции в огромния си бизнес с търсачката си е скъпо начинание. Пиер Ферагу от New Street Research казва, че захранването на всички заявки към Google с чипове на Nvidia би означавало допълнителни 80 млрд. долара капиталови разходи, въпреки че добавя, че очаква компанията да компенсира някои от тези нужди със собствени TPU полупроводници.

Разглеждането на миналогодишния скок на покупките на чипове вероятно ще помогне на други производители на полупроводници за данни с напредването на годината. Мур от Morgan Stanley казва, че възможностите за AMD, свързани с изкуствения интелект, „изглежда са няколко пъти по-големи от нашата първоначална оценка“, която първоначално предвиждаше 100 млн. долара приходи от изкуствен интелект за производителя на чипове за 2024 г. Сега Мур предвижда сумата да достигне до 400 млн. долара.

И все пак печалбите от изкуствен интелект ще бъдат един от малкото светли лъчи в индустрията за чипове, която все още се бори с голям спад на продажбите. Асоциацията на полупроводниковата индустрия по-рано този месец съобщи, че през март продажбите в индустрията са спаднали с 21% спрямо предходната година – най-лошият месечен спад в индустрията от 2009 г. насам. Последното голямо забавяне, проследено от групата, е продължило 13 месеца, докато сегашното е едва в осмия си. Дори дълбоките джобове на технологичните гиганти стигат само толкова далеч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 28.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още