IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любомир Леков: На пазарите има оптимизъм и се говори за нов балон

Изкуственият интелект направи голям пробив, следващият е при роботакситата, посочи инвеститорът

13:08 | 26.05.23 г.

Макар и да е странно, на пазарите отвъд Океана в момента има оптимизъм, а когато в САЩ има оптимизъм, той се прехвърля и в Европа, защото сме като скачени съдове. Този коментар в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria направи Любомир Леков, инвеститор, предприемач и основател на Investor.bg.

Той напомни, че икономическите данни от Германия сочат рецесия, но пазарите гледат напред. „Те не се вълнуват от стари данни, а тези данни на практика са стари за пазара. Той гледа какво ще се случи от три месеца до три години напред“, посочи инвеститорът.

Леков определи рецесията по-скоро като мека и потвърди, че все още има процеси в САЩ, при които технологичното развитие носи оптимизъм. Прогнозите, които инвеститорът направи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria преди два месеца, че мечият пазар е зад гърба ни, Леков коментира така: "Учудва ме оптимизмът на пазара. Пазарът се изстреля. Много компании в технологичния сектор имат голям ръст заради еуфорията. Даже започна да се говори за нов балон".

"По време на златната треска са спечелили не тези, които са копаели злато, а тези, които са продавали лопатите. Nvidia е монополистът в продажбата на "лопатите за изкуствен интелект". Техните графични карти са възможно най-добрите. Тези карти са в пъти по-скъпи от един процесор, а на всички тези центрове им трябват десетки хиляди такива карти, за да се изчисляват процесите, които навлизат покрай изкуствения интелект. Тоест, нужно е огромно количество от тези "лопати", направи сравнение Леков.

Според него със сигурност следващото "голямо нещо", което ще се случи, е свързано с изкуствения интелект. По думите му много отдавна се говори за изкуствения интелект, но чак сега той успява да направи голям пробив. „Чака се още един – при т. нар. роботаксита. Автомобилите да се управляват сами. Това ще е другият голям пробив“, прогнозира Любомир Леков.

Предприемачът очаква, че ще има и предизвикателства. "Наистина не завиждам на хората, които инвестират в стартъпи, защото всичко се обърна с главата надолу. Много компании, които са били много перспективни, могат да изпаднат в затруднение. Защото техният продукт може да се окаже изостанал", предупреди той и потвърди, че има много надценени компании.

Има ли иновации в новите продукти на Apple? Какви трябва да са пазарните стратегии, за да се печели? Как ще повлияе изходът от войната в Украйна на геополитическите рискове и вероятността Китай да предприеме действия на агресия спрямо Тайван? Какви са перспективите пред възможността да се състави кабинет в България, който да подготви страната ни за еврозоната и Шенген?

Материалът не е повод за вземане на инвестиционно решение.

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 26.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още