IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рецесията в Германия вече е забравена, докато ЕЦБ затяга лихвения обръч около инфлацията

Новите данни за най-голямата икономика в еврозоната не трогнаха инвеститорите, които все още залагат за две лихвени повишения с четвърт процентен пункт от страна на ЕЦБ

21:25 | 25.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Новините за първата рецесия в Германия от началото на пандемията от коронавирус тъкмо се появиха във Франкфурт, където служителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) остават фокусирани върху възможна поредица от по-нататъшни увеличения на лихвените проценти, пише Bloomberg.

Изненадващият спад на брутния вътрешен продукт на Германия с 0,3%, който най-голямата икономика в региона претърпя през първите три месеца на 2023 г. – второ поредно тримесечно понижение – вече остава далеч в миналото, за да успее да отвлече вниманието на служителите на ЕЦБ от задачата им за борба с инфлацията.

Докато се борят да върнат под контрол ценовите ръстове, ястребите в ЕЦБ вече сигнализираха, че са готови да продължат да затягат паричната политика, дори ако Федералният резерв на САЩ спре да повишава лихвите.

Първоначалните забележки в часовете след ревизираните германски данни в четвъртък не показаха никакви признаци на колебание в тази мисия - което предполага, че всички последици от доклада засега вероятно ще бъдат ограничени до политическата сфера.

„За да прогоним призрака на инфлацията, ние в Евросистемата действахме решително“, заяви управителят на Бундесбанк Йоахим Нагел в Швейцария. „Управителният съвет на ЕЦБ ще продължи по пътя на затягане на паричната политика, за да преодолее високата инфлация“, добавя той.

Инфлацията в еврозоната надхвърля трикратно целта на ЕЦБ за 2%. Източник: Bloomberg Инфлацията в еврозоната надхвърля трикратно целта на ЕЦБ за 2%. Източник: Bloomberg

Нагел е сред ястребите в ЕЦБ, които подчертаха перспективата за още три повишения на лихвените проценти, докато управителят на холандската централна банка Клаас Нот каза, че след достигане на пика разходите по заемите ще се задържат на това ниво за „значителен“ период от време.

Дори по-умереният по отношение на лихвените повишения ръководител на португалската централна банка Марио Сентено призна, че „затягането на паричната политика ще продължи още доста време – няма да изчезне толкова бързо, колкото всички ние бихме искали“.

Мнозина казват, че укротяването на скока при цените, последвал нахлуването на Русия в Украйна, е от ключово значение за връщането на експанзията в икономиката на еврозоната.

Инвеститорите също не бяха трогнати от разочароващите данни на Германия, поддържайки залози за още две възходящи корекции на лихвените проценти с четвърт процентен пункт тази година.

„Изненадваща слабост в най-голямата икономика в еврозоната в началото на годината е напомняне, че растежът е крехък, дори преди приключването на по-строгата парична политика“, коментира данните Джейми Ръш, главен европейски икономист в Bloomberg Economics. „За ЕЦБ обаче фокусът остава върху базовата инфлация. Нашите прогнози показват, че основната инфлация се ускорява през лятото, което ще принуди ЕЦБ да увеличава лихвите поне до юли“, добавя той.

Нито един анализатор, анкетиран от Bloomberg, не прогнозира толкова голям спад на БВП, колкото този, който Германия обяви - кулминацията на поредица от негативни икономически доклади.

Последна актуализация: 21:20 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 7
zelka007
преди 10 месеца
спорещият , тук е редно да удариш една мистрия , а не да фъргаш вар под тема за северна нигерия ... :))) ... да поставя първият темел ... рецесия нема да има , изсмукаха си я от пръстите . спад на потреблението на услуги и потребителски стоки , да ... но останалото , не . преход имаме да правим - в транспорта , в енергетиката , в строителството , в изкуственият интелект и данните , в космоса . машинария ще се строи здраво ... тенджери и *** - не ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още