IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Залагат ли хеджфондовете на нова дългова криза в Гърция?

Как реагират пазарите на действията на ЕЦБ по отношение на инфлацията и покачващите се лихви, коментира Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток"

22:47 | 22.05.23 г.

Пазарите реагираха умерено на очакваните резултатите от изборите в Гърция, като тепърва ще се следи как правителството, ако се сформира, ще се справя с надигащото се предизвикателство на дълга в условията на високи лихви. Дългът на Гърция вече е над 180% от БВП, а при кризата бе 130%, посочи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток".

„Европейската централна банка повдига основния лихвен процент, което при такъв дълг на Гърция ще създаде интересна ситуация. Mоже да има нова гръцка криза“, смята той.

Чаушев напомни, че централните банки вдигат основния лихвен процент, докато нещо в икономиката не се счупи. За пример той даде САЩ, където вече има пет-шест фалирали банки. По думите му ЕЦБ вече сигнализира, че ще продължи с покачването на лихвения процент, но не толкова агресивно.

„Действията на ЕЦБ по отношение на инфлацията и реакцията на периферията на покачващите се лихви ще са основен фокус на инвеститорите. Не очаквам да мине толкова безпроблемно, колкото се случва до момента, но ръстът на пазарите ще продължи поне в краткосрочен план“, прогнозира пазарният анализатор. Той обясни, че очакванията за следващото увеличение на лихвата в еврозоната е за 0,25%, но предположи, че дори с него няма да се достигнат нивата, нужни за спиране на инфлацията.

Ивайло Чаушев смята, че тепърва периферията на еврозоната ще има проблеми с дълга си и високите лихви, и допусна, че Гърция може да се опита да противодейства с по-добра фискална политика и бързо съставяне на правителство.

"Последните няколко месеца залозите срещу гръцкия дълг са се качили пет пъти – от 100 млн. на 500 млн. евро - хеджфондовете и по-големите инвеститори започват да залагат срещу това Гърция да се справи с текущата криза. Това не са особено големи залози, но трябва да се вземат предвид, тъй като може да има някаква политическа несигурност в една от най-задлъжнелите страни на ЕС", коментира пазарният анализатор.

Как реагират инвеститорите на предстоящия балотаж на изборите в Турция? Насочват ли вложителите капитали към пазара след ръста на германския борсов индекс DAX? Ще се засили ли волатилността на пазарите на акции при продължаващите разговори за вдигане на тавана на дълга в САЩ с наближаване на крайната дата 1 юни?

Материалът не е повод за вземане на инвестиционно решение.

Повече за реакциите на пазарите на последните събития може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 22.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още