IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката икономика върви напред, но електоратът калкулира цената

Предизвикателството пред премиера Кириакос Мицотакис е да убеди достатъчно гърци, че няма да изгубят от пътуването от „старата“ Гърция към „новата“

12:44 | 20.05.23 г. 7
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От строежа на нова линия на метрото до оживените кафенета и таверни и туристите, които се тълпят около площадите - завръщането на Гърция от дълбините на икономическата криза е невъзможно да не се забележи в Атина.

Предизвикателството пред министър-председателя Кириакос Мицотакис е да убеди достатъчно гърци, че няма да изгубят от пътуването от „старата“ Гърция към „новата“, пише Bloomberg.

Мицотакис е сочен за фаворит в изборите, които ще се проведат в неделя (21 май), отбелязва агенцията.

Възстановяването на икономиката на Гърция доведе до възстановяването и на рейтинга ѝ от инвестиционен клас след 13 години на ниво „боклук“. Брутният вътрешен продукт е почти там, където беше, когато Гърция просрочи дълга си през 2010 г. и потъна с повече от една пета. Безработицата е намаляла с повече от 50% от пика от 28%. Мерките за капиталов контрол бяха премахнати преди няколко години. Гръцките акции и облигации поскъпнаха.

Тежестта на възстановяването обаче се носи основно от електората. Наследството от пандемията и кризата с разходите за живот, предизвикана от сметките за храна и енергия, има огромен ефект върху домакинствата, чиито доходи намаляха през годините на строги икономии, предназначени да върнат Гърция в правилния път.

Мицотакис и неговата партия „Нова демокрация“ се сблъскват на вота с бившия премиер Алексис Ципрас, който се противопоставяше на икономиите, поискани от кредиторите на Гърция. Заради промените в избирателната система обаче е много вероятно да се повторят резултатите от миналогодишния вот.

Заради критичния президентски вот в Турция гръцките избори може да не привлекат същото световно внимание. Залогът е дали Гърция може да избегне нов период на политическа драма и да поддържа траекторията, която подобри международното ѝ положение и превърна страната в място, където инвеститорите искат да правят бизнес отново.

„От външна гледна точка основното нещо е Гърция да не се превърне отново в кризисна точка“, коментира Никос Ветас, генерален директор на Фондацията за икономически и индустриални изследвания в Атина. „С други думи, че ще успее да направи две неща: да обслужва нормално външния си дълг и че ще поддържа стабилни темпове на растеж“, допълва той.

Мицотакис, чийто баща е бил министър-председател в началото на 90-те години на миналия век и чиято сестра е била министър на външните работи на Гърция в началото на този век, ръководи следващия етап от трансформацията на Гърция. Управлението му беше помрачено от голяма влакова катастрофа по-рано тази година и шпионски скандал, в който беше замесено неговото правителство.

През 2022 г. Гърция успя да намали съотношението си дълг/БВП по-бързо от всяка друга европейска страна. Рисковата премия върху гръцките държавни облигации в сравнение с германските е спаднала с около една трета през последната година. Те се търгуват с подобна доходност на италианските облигации, които имат инвестиционен рейтинг.

Съотношението дълг/БВП на Гърция обаче е най-високото за региона на еврозоната. Страната има да извърви още път, за да навакса изгубеното време през дълговата криза.

Очаква се гръцката икономика да достигне номинална стойност от 223 млрд. евро тази година, което е приблизително колкото през 2010 г., показват оценки на Евростат. БВП на глава от населението обаче е 21 200 евро, което е с около 29% под нивото му в Чехия например - страна с подобен размер на населението в по-малко заможния бивш Източен блок на Европа. Преди дълговата криза показателят беше с 37% по-висок от този в Чехия.

Регионът Атика, който включва столицата Атина – дом на над една трета от населението на страната от 10,6 млн. души, в крайна сметка ще реши кой да управлява Гърция.

За Йоанна Катракули, която работи като чистачка в парк в северната част на Атина, Ципрас и неговата Коалиция на радикалната левица са в най-добра позиция да направят необходимите корекции, от които Гърция се нуждае. Според нея те ще се ръководят от „човешкото същество, средния грък, който се бори от сутрин до вечер“.

Йоргос Вафеядис, 26-годишен инструктор по фитнес от региона, помни добре лошите дни от близкото минало и не очаква „чудеса“ от ново правителство. „Докато бях тийнейджър, си спомням капиталовия контрол и Ципрас, който пренебрегна резултата от референдума, който той организира относно условията за спасяване, така че със сигурност няма да гласувам за него“, допълва той.

Според него икономиката е основният проблем за връстниците му. Той смята, че тези, които печелят около 800 евро на месец, малко повече от минималната заплата, планират да гласуват за партията на Ципрас или по-малка партия. Тези, които имат по-висока месечна заплата, смятат да гласуват за „Нова демокрация“.

Нафсика Кастана, 43-годишен ветеринарен лекар, харесва как цифровизацията на държавните услуги е направила взаимодействието между гражданите и държавата по-лесно. Според нея Мицотакис е управлявал добре икономиката и сигурността и е подобрил имиджа на Гърция в чужбина.

Както винаги, основните политически лидери се опитват да убедят избирателите, че всеки от тях има най-добрия план да пренесе Гърция в бъдещето и да се отърве от нейното наследство. И Мицотакис, и Ципрас се фокусираха върху доходите. Действащият президент обеща да повиши минималната заплата на 950 евро от 780 евро през следващия мандат, а опонентът му обеща 880 евро през първите 50 дни на власт. Минималната заплата в страната беше 740 евро през 2010 г. преди дълговата криза.

„От гражданите се иска да решат дали да продължим напред, или да се върнем към миналото, което според мен искаме да забравим“, коментира Мицотакис по време на телевизионен дебат между всички лидери на парламентарни партии. Ципрас посочи по време на същия дебат, че неравенствата означават, че цели ешелони на обществото се унищожават. „Ако не решим да направим големи промени, след четири години няма да има средна класа“, смята той.

Новата система на гласуване предвижда победителят да не получава 50 допълнителни места в 300-местния парламент, за да улесни пътя си към властта. Очакванията са много гърци да избягат от двете основни партии в знак на протест. Това може да доведе до нови избори през юли, когато правилата ще се променят, за да се постигне по-ясен резултат.

Изборите са последната бариера пред Гърция да си върне инвестиционния рейтинг. Това, което електоратът търси, е път към стандарт на живот, който поне съответства на средния еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 20.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 4
danchomentata
преди 11 месеца
БЕХ да не обърква приватизация с репарация?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
danchomentata
преди 11 месеца
https://en.wikipedia.org/wiki/London_Agreement_on_German_External_Debts
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
danchomentata
преди 11 месеца
Както Уорън Бъфет казва Фондовата борса е направена така, че да прехвърля пари от нетърпеливите към търпеливите. Бъдете търпеливи с инвестициите си!But if, as the polls suggest, the populist Syriza party wins next weekends Greek election, Athens will be asking its European brothers and sisters to forgive and forget some of the 317bn (
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
На Мицотакис ръцете трябва да му целуват. Че иначе идва оня залупен комунист и Сириза да харчи пари, които няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
danchomentata
преди 11 месеца
https://***.slavishow.com/e%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D1%87%D1%83%D0%B4%D0%B8-%D1%89%D0%B5-%D1%8F-%D0%BB/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
danchomentata
преди 11 месеца
Преди неколко дена лая гъсока по Deutsche Bank to pay $75 million to settle lawsuit from Epstein victims, lawyers say
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
danchomentata
преди 11 месеца
"Its clear that Greece has come through the pandemic very well having imposed a lockdown early on, with a relatively low level of coronavirus cases and fatalities,Over this period, the bank has worked very closely with the private sector, banking system, regulators and the government, and it acted as the exchange agent for the landmark 200bn debt exchange in 2012 that kept Greece within the EU. " https://flow.db.com/more/macro-and-markets/a-hellenic-recovery
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още