IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още нещо за вършене. Вицегуверньор на ЕЦБ намекна за още лихвени повишения 

Седем поредни пъти европейският банков регулатор вдигна лихвите. Вероятно ще продължи да го прави, твърди Луис де Гиндос 

17:07 | 18.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: EPA/CHEMA MOYA
Снимка: EPA/CHEMA MOYA

Според вицепрезидента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос тя ще продължи курса си на повишаване на лихвените проценти. 

„Значителна част от пътя вече е изминат, но все още има какво да се свърши", заяви Де Гиндос на събитие в Мадрид в четвъртък, цитиран от Ройтерс. „Със сигурност пътят, който остава да бъде извървян, е по-кратък. Но не знам къде ще бъде крайната точка“, коментира той.

След обрата в политиката с лихвените проценти през юли 2022 г. централните банкери вече повишиха основните лихвени проценти седем пъти в бърза последователност с общо 3,75 процентни пункта в опит да ограничат инфлацията. Според анкета на Ройтерс икономистите очакват по-нататъшни малки стъпки от по 0,25 пункта нагоре на следващите две срещи на ЕЦБ за определяне на лихвените проценти през юни и юли.

Де Гиндос заяви, че все още е загрижен за развитието на базисната инфлация, „което е особено тревожно в случая с услугите".

Инфлацията в еврозоната се ускори през миналия месец до 7,0% от 6,9% през март, потвърждавайки предварителните данни, сочещи все по-упорит растеж на цените сред 20-те държави, споделящи еврото.

Нарастващите разходи за услуги и енергия компенсираха забавянето на растежа на цените на храните. Макар че растежът на базисните цени, върху който през последните месеци се съсредоточиха политиците на Европейската централна банка, се забави леко, решаващият компонент на услугите продължи да се ускорява.

„Услугите движат (растежа) много повече от производството в Европа, ето защо в Испания и Италия расте (инфлацията) повече от Германия", каза той.

Де Гиндос каза също, че еврозоната е напът да нарасне с по-умерен темп от около 1% през 2023 г., в съответствие с прогнозата на Европейската комисия от по-рано тази седмица, макар че "положителната част е, че техническата рецесия е избегната".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 18.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още