IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос предупреди за рискове във финансовия сектор

В небанковия финансов сектор, който се разрасна бързо, има уязвимости, посочи той

16:38 | 01.04.23 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) наблюдава широки рискове във финансовия сектор и ще действа с цел запазване на стабилността в еврозоната, заяви вицепрезидентът на регулатора Луис де Гиндос в реч в събота, цитиран от Ройтерс.

Той изказа увереност за банковия сектор в зоната на единната валута, като посочи, че банките имат силни капиталови и ликвидни позиции, но предупреди за по-големи опасности другаде в системата.

„Според нас уязвимостите във финансовата система преобладават в небанковия финансов сектор, който се разрасна бързо и увеличи поемането на риск по време на ниските лихвени проценти“, каза Де Гиндос по време на бизнес форума Ambrosetti в Северна Италия.

По думите му политическите реформи с цел справяне с тези уязвимости са от критично значение.

„Трябва да се даде приоритет на политики, които помагат за изграждането на устойчивост в сектора, като например чрез намаляване на несъответствието на ликвидността, смекчаване на риска от ливъридж и подобряване на готовността за ликвидност в широк кръг институции“, каза той.

ЕЦБ повишава лихвените проценти в опит да ограничи ускоряващата се инфлация, но има опасения, че по-високите разходи за заеми подхранват сътресения на финансовите пазари.

Де Гиндос прогнозира, че общата инфлация вероятно ще отслабне значително тази година, но динамиката на основната инфлация ще остане силна.

„Обратната връзка между по-високите маржове на печалба, по-високите заплати и по-високите цени може да създаде по-трайни рискове от ускоряване на инфлацията“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 01.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още