IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението в банковия сектор поставя ЕЦБ пред дилема

Задържане на нивото на лихвите може да забави усилията за укротяване на инфлацията, а по-голямо увеличение може да постави банките в риск

20:05 | 15.03.23 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Представители на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще трябва да вземат едно от най-сложните решения от месеци, докато преценяват дали пазарните сътресения, предизвикани от Credit Suisse Group AG, са достатъчно лоши, за да провалят дълго рекламираното повишаване на лихвените проценти.

Ако основната лихва на ЕЦБ се увеличи с половин процентен пункт, което президентът Кристин Лагард за първи път отбеляза през декември и обяви за „много, много вероятно“ преди малко повече от 10 дни, централната банка на еврозоната рискува да получи сериозни обвинения със задна дата, ако ситуацията се влоши, пише Bloomberg.

Изборът на по-малка стъпка от четвърт пункт, както сега прогнозират Deutsche Bank и Bloomberg Economics, или дори задържане на нивото на лихвите пък може да забави усилията на банката да укроти инфлацията.

Шок от ръста на потребителските цени в региона е все още реален, след като данните за инфлацията за февруари показаха, че основната инфлация е скочила до нов рекорд.

Жестоката ирония е, че нито Silicon Valley Bank в САЩ, нито швейцарската Credit Suisse – и двете в центъра на настоящите сътресения, са в еврозоната. И все пак ЕЦБ, а не Федералният резерв, трябва да вземе първа решение по отношение на възникващите опасности.

„Имаме системни финансови проблеми, но също така сме в ситуация, в която инфлацията все още е твърде висока и идеята, че този финансов стрес ще доведе до спад на инфлацията, все още не е в икономическите данни“, коментира Нуриел Рубини, известен коментатор на финансовата криза от 2008 г. и председател на Roubini Macro Associates LLC, пред Bloomberg Television. „Така че има дилема пред централните банки“, допълва той.

Отражение на тази дилема е, че инвеститорите вече оценяват по-малко увеличение на лихвите – мнение, което се потвърждава и от допитване на Bloomberg Economics.

„Credit Suisse твърде голяма ли е, за да фалира? Може би да, може би не, но със сигурност е твърде голяма, за да бъде пренебрегната“, коментират икономистите Дейвид Пауъл, Маева Коузин и Джейми Ръш в бележката. „Сега Bloomberg Economics очаква управителният съвет на ЕЦБ да бъде по-предпазлив“, допълват те.

По-рано в четвъртък бившият член на изпълнителния съвет на ЕЦБ Лоренцо Бини Смаги, който сега е председател на Societe Generale SA, посъветва наследниците си или да отложат увеличението с половин пункт, или да го намалят наполовина. Неговият бивш колега Витор Констансио е съгласен с мнението на Бини Смаги, като каза в Twitter, че централните банкети трябва да повишат лихвените нива с най-много 25 базисни пункта.

Рискът, според Бини Смаги, би бил да се повтори грешката, която ЕЦБ направи, когато той беше на пост в банката през 2011 г. – да се увеличат разходите по заемите, само за да трябва да се отмени този ход по-късно.

„Повишаването на лихвите – повишаването на лихвите на ЕЦБ тази седмица и повишаването на лихвите на Фед следващата седмица, има потенциала да бъде най-големият гаф, откакто ЕЦБ повиши лихвите през юни 2008 г.“, казва Боб Микеле, главен инвестиционен директор в JPM Asset Management, пред Bloomberg.

Според друго мнение напрежението около отделните банкови акции не отразява ситуацията в банковия сектор на еврозоната и че централните банкери не трябва да реагират прекалено.

„Credit Suisse е единичен проблем, а също така не е банка от еврозоната“, коментира Гертруд Тумпел-Гугерел в интервю. „Има несигурност, тъй като има проблем с SVB в САЩ, но това също е до голяма степен регулаторен проблем. Мисля, че трябва да се разграничава борбата с инфлацията от регулаторните въпроси“, казва още експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още