IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Credit Suisse потънаха, повличайки надолу европейските борси 

Европейският банков индекс спада със седем процента до най-ниското си ниво от началото на януари

14:49 | 15.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP 
Снимка: Bloomberg LP 

Европейските фондови пазари са в настроение за разпродажби. Така например германският водещ индекс Dax се срина предиобяд с повече от три процента и падна до 14 703 пункта, което представлява междинно понижение от 530 пункта в сравнение с нивото на затваряне от предходния ден.

Очевидно е, че спадът в цената на акциите на Credit Suisse е довел до по-нататъшни тежки загуби при банковите акции, които натежават на пазара като цяло. В момента индексът се търгува на ниво от 14 803 пункта, което представлява спад от 2,8%, или 430 пункта. Индексът Stoxx Europe 600 се понижи с 2,5% към 14:00 ч., като по-рано спадна с 3,1% - най-сериозното понижение от една година. Банковите акции възобновиха разпродажбите си, след като ден по-рано се възстановиха след внезапния фалит на Silicon Valley Bank, предава Bloomberg.  

Акциите на Credit Suisse се сринаха до рекордно ниско ниво, след като основният ѝ акционер Saudi National Bank изключи предоставянето на по-голяма финансова инжекция, а разходите за застраховане на облигациите ѝ срещу фалит в близко бъдеще се приближиха до ниво, което обикновено сигнализира за сериозни опасения на инвеститорите. 

Един от най-големите акционери в Credit Suisse Group AG, чийто дял загуби повече от една трета от стойността си за три месеца, изключи възможността да инвестира повече в затруднената швейцарска банка, тъй като по-голям дял би довел до допълнителни регулаторни пречки.

„Отговорът е категорично не, по много причини извън най-простата, която е регулаторна и законова", заяви председателят на Саудитската национална банка Аммар ал-Худайри в интервю за Bloomberg в сряда. Така той отговори на въпрос дали банката е отворена за допълнителни инжекции, ако има друг призив за допълнителна ликвидност. Едва преди няколко месеца банката даде началото на сложен план за оздравяване, който предвижда швейцарската фирма да отдели звеното за инвестиционно банкиране, като същевременно се съсредоточи върху ключовия си бизнес за управление на богатството. Това усилие рискува да се усложни от пазарната тревога във финансовите сектори след срива на няколко регионални банки в САЩ.

Във вторник главният изпълнителен директор Улрих Кьорнер заяви, че финансовото състояние на банката е стабилно, а т.нар. коефициент на ликвидно покритие, който тя може да използва за изпълнение на задълженията си, е около 150%. Той заяви, че в понеделник на фона на пазарните сътресения фирмата е отчела входящи потоци и изпреварва графика за изпълнение на плана си за оздравяване. 

Така германският Dax отново излезе от няколкоседмичния си страничен диапазон (на равновесно движение в рамките на малки промени в двете посоки), който преобладаваше от началото на февруари до началото на март. Във вторник той временно бе избягал от този диапазон със значителния си ръст от в крайна сметка 1,8%.

Но в сряда загубите продължиха да се увеличават в хода на търговията. Дори предишните зони на задържане не оказаха ефект - за което свидетелства краткосрочният спад под важното ниво от 14 800 пункта, коментира и германският Handelsblatt. 

Банковите акции отново под натиск

Европейските банки отново са подложени на натиск на борсите на континента. Европейският секторен индекс спада със седем процента до най-ниското си ниво от началото на януари. Акциите на Commerzbank и на Deutsche Bank са на опашката на Dax със спад от около осем процента, след като предишния ден се възстановиха и поскъпнаха с по над четири процента.

Френските банки са подложени на още по-голям натиск. Книжата на Société Générale и BNP губят по около 10%. Сривът в цената на акциите на Credit Suisse в Цюрих също е драстичен. Акциите на най-голямата швейцарска банка губят повече от 20% и се търгуват доста под границата от два франка. 

„Казано по-просто, акциите са оценени като „символ на съвършенство“, а последните събития напомнят, че съвършенството е неосъществима мечта.
Джеймс Атей
инвестиционен директор в Abrdn

„Фактът, че тази седмица отново ще имаме значителни повишения на лихвите на централните банки, очевидно се възприема отрицателно. Фактът, че потенциалните проблеми в банковия свят, свързани със загубите на стойност на ценни книжа, не са отминали, също е причина за предпазливост и със сигурност проблемите в Credit Suisse са в центъра на вниманието, което не може да помогне", казва пред Bloomberg Джеймс Атей, инвестиционен директор в Abrdn. „Казано по-просто, акциите са оценени като „символ на съвършенство“, а последните събития напомнят, че съвършенството е неосъществима мечта“, казва още той. 

Основните потребителски цени в САЩ се повишиха през февруари с най-много за последните пет месеца, което налага труден избор за централните банкери на Федералния резерв, които при следващата среща за решение за лихвените проценти ще преценяват все още бързата инфлация спрямо банковите сътресения. Сега фокусът ще се насочи към паричната политика, тъй като Европейската централна банка заседава утре, четвъртък, а Фед се събира следващата седмица, за да вземе решения за лихвените проценти.

Секторите, които бяха сред най-големите печеливши в Европа след ралито в края на септември, като банките, търговията на дребно и туристическите услуги, са едни от основните поевтиняващи днес, докато по-дефанзивните сектори като здравеопазването и комуналните услуги се представят по-добре. Сред кредиторите най-големи понижения претърпяват Bank of Ireland Group Plc, Commerzbank AG, Societe Generale SA и BNP Paribas SA. Индексът Stoxx Banks сега е спаднал с около 15% от най-високата си стойност в края на февруари.

След силното рали в началото на годината европейските акции бяха подложени на натиск в петък и понеделник, когато опасенията за стабилността на финансовия сектор в САЩ натежаха върху банковите акции. Във вторник обаче банковите акции се възстановиха, тъй като след мерките на правителството на САЩ последиците бяха овладени. 

„Това беше временна ликвидна криза, но е твърде рано да се каже, че тя е приключила, трябва да се възстанови доверието в здравето на регионалните американски банки, а междувременно срещите на ЕЦБ и Фед са ключови сега", заяви Диего Фернандес, главен инвестиционен директор в A&G Banco в Мадрид. „Паузата за повишаване на лихвените проценти вече е по-близо и това би трябвало да е добре за пазарите“. 

Търговците на дребно също не се представиха добре, тъй като Hennes & Mauritz AB се срина, след като продажбите през трите месеца до февруари не отговориха на прогнозите на анализаторите, а Inditex SA отчете спад в курса си след резултатите, които Jefferies определи като незадоволителни, и след като изненада инвеститорите с план за значително увеличаване на разходите за нови магазини и електронна търговия.

Биткойнът се изкачва до най-високото си ниво от юни 2022 г.

Значението на 200-дневната линия, възникнала в епохата преди появата на компютрите, е очевидно и в ценовия тренд на цифровата валута биткойн. Кибервалутата се плъзна под тази средна линия преди малко повече от година и отново проби над нея в средата на януари тази година. 

Оттогава насам 200-дневната линия осигурява добра подкрепа. Във вторник биткойнът се върна над цената от 26 000 долара, което е най-високото му ниво от юни 2022 г. Неотдавна, през ноември, имаше котировки под 16 000 долара. Въпреки че в сряда цифровата валута се смъкна обратно до 24 671 долара, 200-дневната линия остава непокътната като подкрепа. 

Това беше временна ликвидна криза, но е твърде рано да се каже, че тя е приключила, трябва да се възстанови доверието в здравето на регионалните американски банки, а междувременно срещите на ЕЦБ и Фед са ключови сега
Диего Фернандес
главен инвестиционен директор в A&G Banco

В допълнение: в момента биткойнът е близо до важна графична съпротива в техническия анализ при 25 176 долара, обяснява анализаторът Мартин Учнайдер от частната банка Donner & Reuschel. „Изглежда, че биткойнът приключва своята странична фаза и поема нагоре. Остава обаче да видим дали това е устойчиво". 

Ако случаят е такъв, следващата ценова цел от техническа гледна точка би била 28 768 долара. Цифровата валута обаче все още ще бъде далеч от старите върхове от почти 69 000 долара. Последният път, когато биткойн проби над 200-дневната линия, възходящият тренд продължи около седем месеца, преди валутата отново да се смъкне под нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още