IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ надмина прогнозите и засилва натиска върху Федералния резерв

Индексът на потребителските цени, с изключение на тези на храните и енергията, се е увеличил с 0,5% миналия месец и с 5,5% спрямо година по-рано

16:07 | 14.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основните потребителски цени в САЩ са нараснали през февруари с най-силния си темп от пет месеца, поставяйки пред труден избор централните банкери във Федералния резерв, които трябва да вземат решение за лихвения процент на следващото си заседание под натиска на все още високата инфлация и банковите сътресения в страната.

Индексът на потребителските цени, с изключение на тези на храните и енергията, се е увеличил с 0,5% миналия месец и с 5,5% спрямо година по-рано, сочат данните на Бюрото по трудова статистика, публикувани във вторник и цитирани от Bloomberg. Икономистите считат индекса за по-добър показател за базисната инфлация от основния измерител.

Общият индекс на потребителските цени се е покачил с 0,4% през февруари, като над 70% от ръста се дължат на жилищните разходи, и с 6% спрямо година по-рано. Средните прогнози в проучване на Bloomberg сред икономисти бяха за месечно повишение на общия и основния индекс на потребителските цени от по 0,4%.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Данните потвърждават отново, че целта на Фед да укроти инфлацията ще бъде труднопостижима, тъй като досега икономиката до голяма степен се оказа устойчива на повишенията на лихвените проценти, продължаващи една година.

Новото предизвикателство пред Федералния резерв вече е как да даде приоритет на инфлацията, която все още е твърде висока, отчитайки нарастващите рискове за финансовата стабилност заради фалита на Silicon Valley Bank.

Точно преди фалита от миналата седмица председателят на Фед Джеръм Пауъл повдигна въпроса за евентуално ускоряване на темпа на повишаване на лихвените проценти, но сега много икономисти очакват централната банка да се придържа към по-малко увеличение или изобщо да не прибегне до повишение на заседанието си следващата седмица. Икономистите в Nomura Securities дори допускат да има намаление на лихвата.

Доходността по двугодишните американски държавни ценни книжа, която е чувствителна към политиката на Фед, се повиши до връх за сесията, фючърсите на акциите също се покачиха, а доларът се колебае. Търговците на суапове поддържат залози, че Фед ще вдигне лихвените проценти с 25 базисни пункта на срещата си този месец.

Освен жилищните разходи, за месечното покачване на основния индекс са допринесли също цените на стоките и услугите за дейности в свободното време, мебелите и самолетните билети.

Цените на хранителните стоки са се повишили с най-бавния си месечен темп от май 2021 г., включително е регистриран най-резкият спад на цените на яйцата от първите месеци на пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 14.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още