IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на Zara постигна рекордна печалба след оптимизиране на бизнеса си

Inditex затвори най-слабите си магазини и сега се възползва от предимствата на по-ефективната си мрежа

12:46 | 15.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Собственикът на модната верига Zara Inditex SA отчете рекордна печалба и парични средства, тъй като извлича ползи от фокусирането си върху електронната търговия и затварянето на над 1000 магазина с по-слаби резултати през последните три години, предаде Bloomberg.

Оперативната печалба е нараснала с 29% до 5,52 млрд. евро през 12-те месеца до края на януари, съобщи испанската компания в сряда.

Inditex затвори най-слабите си магазини и сега се възползва от предимствата на много по-силна и по-ефективна магазинна мрежа, като нетната кешова позиция нараства до рекордните 10 млрд. евро.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Това ще помогне за финансирането на инвестиционния план на компанията на стойност 1,6 млрд. евро за тази година, включително експанзия в големите градове на САЩ, нова технология за замяна на етикетите и разширяване на платформа за продажба на дрехи втора употреба във Франция и Германия.

Инвестициите на Inditex в нови технологии ù помагат да изпревари шведския си конкурент Hennes & Mauritz (H&M), който обяви в сряда, че продажбите му са се повишили с 3% в местна валута през трите месеца до февруари, по-слабо от прогнозите на анализаторите.

Inditex е успяла да запази ръста на разходите на по-ниско ниво от ръста на приходите въпреки инфлацията. Брутният марж, който измерва печалбата като процент от продажбите, възлиза на 57%, малко над прогнозите на анализаторите.

Групата е изправена пред трудно сравнение с миналата година, когато постигна бум на продажбите, подпомогнат от натрупаното търсене и увеличенията на цените.

Приходите през първите пет седмици на тримесечието са нараснали с 13,5% в постоянна валута, в сравнение с темп от 18% през цялата година до януари.

Компанията увеличава годишния си дивидент до 1,20 евро на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още