IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ повиши прогнозите си за базисната инфлация в еврозоната

Очаквано централната банка увеличи основните лихви с 50 базисни пункта

15:32 | 16.03.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи средните си очаквания за общата инфлация, но повиши тези за базисната в прогнозите си към решението по паричната политика в четвъртък.

Според новите прогнози общата инфлация ще достигне 5,3% през 2023 г. и 2,9% през 2024 г. За сравнение, в предишните си прогнози от декември 2022 г. банката очакваше тя да достигне 6,3% през 2023 г. и 3,4% през 2024 г., т.е. намалението е от съответно цял и от половин процентен пункт.

Прогнозата за 2025 г. е за инфлация от 2,1%, тоест почти изцяло завръщане към целта на централната банка от 2%, спрямо предишните очаквания за ниво от 2,3%.

От банката отбелязват, че въпреки това базисният ценови натиск остава силен, включително през февруари, и затова според новите прогнози тя ще достигне 4,6% през 2023 г., което е с 0,4 пр. п. над декемврийските. За 2024 г. очакванията са за ниво от 2,5% (2,8% в предишните прогнози), а за 2025 - 2,2% (2,4%), заради отзвучаването на възходящия натиск от сътресения в предлагането в миналото и отварянето на икономиката и с все по-силното потискащо въздействие на затегнатата парична политика върху търсенето.

В съобщението си обаче от ЕЦБ отбелязват, че новите макроикономически прогнози са били завършени в началото на март, преди да възникне сегашното напрежение на финансовия пазар. Поради това то внася допълнителна несигурност за базисната оценка на инфлацията и растежа. Затова и преди тези последни събития базовата прогноза за траекторията на общата инфлация вече е била ревизирана надолу, главно поради по-малък принос на енергийните цени от очакваното преди.

Базовата прогноза за растежа през 2023 г. е ревизирана нагоре до средно 1,0% (0,5% през декември) в резултат както от поевтиняването на енергоносителите, така и от по-голямата устойчивост на икономиката срещу трудната международна среда. Експертите на ЕЦБ очакват, че впоследствие той ще се засили още до 1,6% през 2024 г. и 2025 г. (1,9% и 1,8% съответно в предишните прогнози), като за това ще допринесат стабилният пазар на труда, подобряващото се доверие и възстановяването на реалните доходи. Същевременно подемът на растежа през 2024 г. и 2025 г. е по-слаб от предвиденото в прогнозите от декември поради затягането на паричната политика.

Решения по паричната политика

ЕЦБ увеличи основната лихва с 50 базисни пункта, както се очакваше от пазарите и анализаторите. Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение ще бъдат повишени съответно до 3,50%, 3,75% и 3,00%, считано от 22 март 2023 г.

Всъщност повишаването на лихвените проценти в четвъртък бе предрешено. Председателят на ЕЦБ Лагард няколко пъти ясно сигнализира за това. „Като се има предвид основния инфлационен натиск, възнамеряваме да повишим лихвените проценти с още 50 базисни пункта на следващото ни заседание през март", заяви тя пред Европейския парламент в средата на февруари. 

Повечето икономисти предполагаха, че централната банка ще се придържа към плановете си, защото едно отклонение би могло да се възприеме от пазарите като сигнал за тревога. „Рискът ЕЦБ да повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта не е нулев, но е малък", казва Фредерик Дюкрозе, икономист в швейцарския фонд за управление на активи Pictet.  

Дирк Шумахер, икономист във френската инвестиционна банка Natixis, е на подобно мнение. „Ефектът на заразата изглежда умерен в момента и все още не оправдава отклонение от обявения план", казва той.

Пространството за маневриране на централната банка се смята за ограничено, тъй като основната инфлация в еврозоната, по-специално наскоро, се повиши до нов рекорден връх от 5,6%. Това е най-високата стойност от началото на паричния съюз. Стойността се отнася до увеличението на цените, коригирано с отчитане на енергията и храните. Централните банкери обръщат голямо внимание на базисната инфлация, тъй като тя се смята за добър показател за средносрочната инфлационна тенденция.  

С повишаването на лихвените проценти с 50 базисни пункта тази седмица и с вероятната подобна стъпка през май ЕЦБ остава водеща в затягането на паричната политика сред основните централни банки на развитите пазари, смятат анализаторите на BNP Paribas Markets 360. В бележката си преди заседанието те пишат, че очакват на заседанието си в четвъртък ЕЦБ да подчертае решимостта си да победи инфлацията, като добавят, че: "Следователно нашият базов сценарий към момента е ЕЦБ да предостави още 50 базисни точки и през май [също]". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 8
sssaaa
преди 1 година
Кешът с тая задлъжнялост ще е чао до края на това десетилетие. Идва CBDC и целия този цирк е именно заради това. Постригаха стадото, скоро ще го пратят за колене и след това играе започва на ново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
toto 2
преди 1 година
Кешът ще стане цар близко време :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
EЦБ c нoвo aгpecивнo пoвишeниe нa ocнoвнитe лиxви, дo 14-гoдишeн вpъx-ТОП НОВИНАТА !-Без криза няма да минем -меко приземяване ли ?Как да стане ?При тази инфлация ?Как ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 45 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 1 година
Aйде честито ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ на всички теглили заеми последните няколко години !Честито и да са Ви все така яко гърбините ,понеже сега ще въртите двойно и тройно колелото като едни хамстери да си плащате за дяволъка да теглите заеми при онези извращения с ниските и че дори отрицателни лихви ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още