IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дьо Гало от ЕЦБ: Трябва да постигнем целевата инфлация до края на 2025 г.

Пикът ще настъпи през това полугодие, а след това инфлацията ще намалее наполовина до края на годината, смята централният банкер

15:52 | 09.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Франсоа Вилроа дьо Гало. Снимка: Bloomberg
Франсоа Вилроа дьо Гало. Снимка: Bloomberg

Според управителя на френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало Европейската централна банка (ЕЦБ) е решена да постигне целта си за 2% инфлация най-късно до края на 2025 г. 

„Ангажиментът е да върнем инфлацията до целевото равнище до края на 2024 г. или до края на 2025 г.", заяви Дьо Гало, който е член на Съвета на Европейската централна банка (ЕЦБ). Това е основният приоритет на паричния надзор, каза той, цитиран от Ройтерс. По думите му инфлацията все още е твърде висока. 

Централната банка ще направи всичко необходимо, за да постигне тази цел, каза още банкерът.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард беше направила подобни коментари в интервю преди няколко дни. От юли 2022 г. насам ЕЦБ вече повиши лихвените проценти пет пъти подред в борбата си срещу високата инфлация в еврозоната.

За следващото заседание за лихвените проценти следващия четвъртък Лагард бе запазила перспективата за още едно голямо увеличение с 0,50 процентни пункта. Какво ще последва след март все още не е ясно. Няколко наблюдатели на паричната политика обаче се изказаха в полза на запазването на курса на затягане.

Инфлацията в еврозоната се забави съвсем леко през февруари до 8,5% от 8,6% през януари. Основният показател, който изключва волатилните цени на енергията и храните, всъщност се е повишил до 5,6% от 5,3% през януари. Това тревожи много анализатори, защото би могло да означава, че ръстът на цените може да продължи дори по-дълго, отколкото се смяташе досега.

Пикът на инфлацията във Франция ще бъде достигнат през първата половина на тази година, прогнозира още Дьо Гало и добави, че инфлацията в цялата еврозона все още е твърде висока и остава основен приоритет на паричната политика.

„Не мога да коментирам лихвените проценти, но това, което е много важно, са инфлационните очаквания", каза банкерът и допълни: „Пикът ще настъпи през това полугодие, а след това инфлацията ще намалее наполовина до края на годината".

Според Дьо Гало високата инфлация при храните може да продължи още няколко месеца, преди да започне да се забавя до края на годината.

В отделно изказване за CNEWS френският министър на финансите Брюно льо Мер заяви, че инфлацията във Франция ще започне да отслабва „от средата на 2023 г.".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 09.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още