IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дьо Гало: ЕЦБ ще надвие инфлацията чрез постоянство

Регулаторът ще поддържа високи лихвите толкова време, колкото е необходимо, изтъква членът на УС на ЕЦБ

17:22 | 17.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Управителят на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало. Снимка: Bloomberg L.P.
Управителят на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало. Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще повиши лихвените проценти до своеобразен връх до септември и ще ги задържи там поне до следващата година, за да гарантира, че инфлацията ще се забави обратно до целта от 2%, посочва гуверньорът на централната банка на Франция и член на Управителния съвет на европейския регулатор Франсоа Вилроа дьо Гало, цитиран от Bloomberg.

Въпреки че ЕЦБ може да забави темпа на лихвените повишения след планирания ръст от 50 базисни пункта (б.п.) през март, регулаторът ще се съсредоточи повече върху това за колко време ще запази високи разходите по кредитите, изтъква Дьо Гало.

Този график ще позволи на ЕЦБ да постигне през следващите четири заседания след март т.нар. лихвен таван, въпреки че според Дьо Гало това може да бъде отложено във времето, ако обстоятелствата го налагат.

„Навлизаме в нова фаза, по-отворена, не толкова бърза и по-дълга“, заяви Дьо Гало от Париж. „Наше задължение е да припомним, че битката срещу инфлацията ще бъде спечелена само чрез постоянство, чрез поддържане на високи лихвени проценти толкова дълго, колкото е необходимо. Трябва да внимаваме, за да не обявим победа прекалено бързо“, категоричен е централният банкер.

Дьо Гало се присъединява към други служители на ЕЦБ в твърдението, че решителната победа над инфлацията включва не само повишаването на лихвите, но и поддържането им за определено време.

Прогнозите показват, че базовата инфлация в еврозоната ще достигне връх през това тримесечие. Източник: Bloomberg Прогнозите показват, че базовата инфлация в еврозоната ще достигне връх през това тримесечие. Източник: Bloomberg

Членът на Изпълнителния борд на ЕЦБ Изабел Шнабел заяви пред Bloomberg по-рано тази седмица, че инвеститорите рискуват да подценят устойчивостта на инфлацията и може да се наложи централната банка да „действа по-агресивно“, ако нейната политика не окаже нужния ефект.

Трейдърите повишават залозите си за лихвените ръстове, очаквайки тези увеличения да изведат основната лихва на ЕЦБ до ниво от 3,75% до края на третото тримесечие без намаления преди края на годината.

Според Дьо Гало сегашното ниво на лихвата по депозитите – 2,5%, вече ограничава икономиката, а не я стимулира.

Въпросът за намаляването на разходите по заемите „със сигурност не се отнася за тази година“, изтъква управителят на Френската централна банка. Що се отнася до идентифицирането на най-доброто време за спиране на лихвените повишения, обратът в траекторията на базовата инфлация ще бъде от ключово значение, добавя той.

„Преценката на Управителния съвет ще трябва да бъде упражнена тук“, категоричен е Дьо Гало.

Той се застъпи за „нова предвидимост“, която може да хвърли светлина върху паричната политика в по-краткосрочен план, без да предлага дълги и безусловни насоки за пътя напред

„Основното е, че бъдещите ни решения остават зависими преди всичко от икономическите данни“, изтъква Дьо Гало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 17.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още