IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: ЕЦБ ще продължи да повишава лихвите, за да овладее натиска върху цените

Индикаторите за доверието растат, а цените на енергията намаляват, но икономическата дейност ще остане слаба в краткосрочен план, предупреди Лагард

22:15 | 15.02.23 г.
Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Bloomberg LP
Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Bloomberg LP

Натискът на инфлацията в еврозоната остава висок и Европейската централна банка (ЕЦБ) ще продължи да повишава лихвите, за да подкопае динамиката на цените, заяви председателят на ЕЦБ Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс.

Така тя потвърди последните указания на банката за паричната политика.

„Като цяло натискът на цените остава силен и основната инфлация все още е висока“, каза Лагард пред Европейския парламент в Страсбург. „Въпреки че повечето показатели за очакванията за инфлацията в дългосрочен план в момента са на ниво от около 2%, тези показатели изискват трайно наблюдение“, допълни тя.

„Предвид натиска на основната инфлация смятаме да повишим лихвите с още 50 базисни пункта на следващото ни заседание през март“, заяви Лагард. „След това ще преценим какъв да е следващият път в паричната ни политика“, отбеляза тя, цитирана от Bloomberg.

Лагард коментира, че макар индикаторите за доверието да растат, а цените на енергията да намаляват, икономическата дейност ще остане слаба в краткосрочен план.

Въпреки че инфлацията се забавя в последните три месеца, ръководители на ЕЦБ продължават да отправят посланието, че битката с растящите цени все още не е спечелена. Те са притеснени от запазването на натиска върху цените, който може да се засили още повече, тъй като служители искат повишаване на заплатите като компенсация за намаляващата покупателна способност.

Инфлацията в 20-членната еврозона достигна 8,5% през януари спрямо връхната ѝ точка от 10,6% през октомври, но данните трябва да бъдат ревизирани и окончателната цифра вероятно ще е по-висока след прибавянето на данните от Германия.

Лагард отбеляза, че инфлацията в услугите и неенергоемките индустриални стоки също е бърза, а по-високи лихви на ЕЦБ може да подкопаят търсенето и да намалят натиска върху цените.

Председателят на ЕЦБ посочи ръста на заплатите като потенциален източник на трайна инфлация.

Ръстът на заплатите, който се очаква да надхвърли 5% тази година, все още само наваксва изгубени реални доходи, но бърз ръст на номиналните доходи може да започне да се самоусилва и да влияе в по-дългосрочен план върху перспективите за цените.

„Рискът от по-силно предаване на високата инфлация върху заплатите не може да бъде изключен. На този етап не виждаме явни признаци за поява на самоподдържаща се спирала заплати-цени, но това, разбира се, може да се случи и да стимулира инфлация“, предупреди Лагард.

САЩ са изправени пред сходно предизвикателство, което поражда очаквания за повече повишения на лихвите от Федералния резерв спрямо прогнозите до момента.

Редица ръководители на ЕЦБ подчертаха, че планираното повишение на лихвите с половин пункт идния месец вероятно няма да е последното във вече най-агресивния цикъл на затягане на паричната политика в историята на институцията, отбелязва Bloomberg.

Ирландският централен банкер Габриел Макхлуф стана поредният ръководител, който подкрепи твърдата позиция, като заяви късно във вторник, че е отворен за продължаване на „енергичните действия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 15.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още