IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Не трябва да има съмнения в нашата решителност значително да увеличим лихвите

Премахването на правителствените мерки за подкрепа може в бъдеще да ускори инфлацията, предупреди централният банкер

16:56 | 02.02.23 г. 5
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Решителността на Европейската централна банка (ЕЦБ) да увеличи лихвите значително до ограничаваща растежа територия не трябва да се подлага на съмнение. Това заяви управителят на ведомството Кристин Лагард по време на традиционната си пресконференция след заседанието на банката в сряда, на което регулаторът повиши депозитната лихва до най-високото ѝ ниво от 2008 г. насам.

"Нашата решителност да покачим лихвите значително, за да достигнем ограничаваща растежа територия, не трябва да се подлага на съмнение, нито фактът, че веднъж достигнем ли я, ще искаме да останем там (тоест лихвите да останат на рестриктивно равнище - бел. прев.) достатъчно време, за да сме сигурни, че тези лихви ще ни осигурят връщането на инфлацията към 2%", каза Лагард.

Тя добави, че тези, които следят внимателно банката, не трябва да се съмняват в решителността ѝ да върне ценовата стабилност до средносрочната цел от 2%.

В четвъртък финансовата институция повиши лихвите с 50 базисни пункта (б.п.) в съответствие с очакванията и сигнализира за още един такъв ход през март.

„Надявам се, че като сме много специфични за днешното решение и с доста силни намерения за това какво ще правим през март, тези, които внимателно следят какво правим, ще оценят това, че не трябва да има съмнения в нас", добави Лагард.

В своето изявление в четвъртък от ЕЦБ посочват, че "възнамеряват" да повишат лихвите с още 50 б.п. през март. "Намеренията не са 100-процентов ангажимент, но са доста силна решителност... Не мога да се сетя за сценарии - освен ако не са наистина крайни - в които това няма да се случи", каза Лагард.

Тя коментира данните на европейската статистическа служба Евростат за 0,1% тримесечен ръст на икономиката на еврозоната в края на 2022 г. „Този резултат означава, че икономическата активност се е забавила значително спрямо средата на 2022 г. и очакваме в краткосрочен план тя да остане приглушена", коментира централният банкер.

„Приглушената световна активност и високата геополитическа несигурност - особено заради неоправданата война на Русия срещу Украйна - продължават да са предизвикателства за растежа на еврозоната. Заедно с високата инфлация и по-затегнатите финансови условия, тези насрещни ветрове притъпяват потреблението и производството", каза тя.

Лагард обаче изтъкна и положителни тенденции, като облекчаването на проблемите на снабдителните вериги, подобрените икономически нагласи и по-сигурните доставки на природен газ.

"Нарастващите заплати и скорошният спад в инфлацията в цените на енергията също се очаква да отслабят загубата на покупателна способност. Това, от своя страна, ще подкрепи потреблението".

"Като цяло, икономиката се оказа по-устойчива от очакваното и би трябвало да се възстанови през следващите тримесечия", посочи ръководителят на ЕЦБ, но допълни: "Безработицата остана на историческо дъно от 6,6% през декември, но темпът на откриване на работни места може да се забави и безработицата да нарасне в следващите тримесечия".

Тя отново повтори вижданията си, че правителствените мерки за подкрепа за предпазване от ефекта на високите цени на енергията трябва да са „временни, таргетирани и да са съобразени с инициативите за потребление на по-малко енергия".

"Ценовият натиск продължава да е силен", каза Лагард, като предупреди, че правителствените мерки за подкрепа ще потиснат инфлацията през 2023 г., но ще я ускорят, след като срокът им на действие изтече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

5
rate up comment 17 rate down comment 1
earth1225
преди 1 година
Надявам се, че като сме много специфични за днешното решение и с доста силни намерения за това какво ще правим през март, тези, които внимателно следят какво правим, ще оценят това, че не трябва да има съмнения в нас", добави Лагард. Добави учителя Йода :). Словореда горе долу е същия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 3
baba_meca
преди 1 година
До: dobaНапротив има визия и тя е да се оберат тия дето държат евро в случая...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 2
doba
преди 1 година
До: khao: проблемът тук е, че няма дългосрочна визия. Всеки подхрърля проблема и гледа да го прехвърли на следващия. И той да му мисли :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 2
khao
преди 1 година
след дъжд качулка... тънкия момент беше да го напраите когато трябваше, преди 2-3 години... сега отеч коня!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 5
Minka
преди 1 година
Бах тез лихви, бах таз инфлация. Нещо нали бяха преходни и за малко?! Няма смисъл дори да им се четат глупостите. Да печатат още, помага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още