IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната се забави за трети пореден месец през януари

Бизнес активността сред производителите във валутния съюз достигна петмесечен връх

14:18 | 01.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителската инфлация в еврозоната се забави за трети пореден месец през януари, падайки до 8,5% на годишна база, показа официалната статистика в сряда, изпращайки сигнал към Европейската централна банка (ЕЦБ), че лихвените повишения дават резултат, съобщава Bloomberg.

Данните, които са по-добри от очакванията на икономистите за 8,9% инфлация, обаче може да предизвикат полемики сред централните банкери за това още колко трябва да се покачат лихвите. През декември увеличението на потребителските цени бе на ниво от 9,2 на сто.

Потребителската инфлация в еврозоната се забави за трети пореден месец през януари. Източник: Bloomberg L.P. Потребителската инфлация в еврозоната се забави за трети пореден месец през януари. Източник: Bloomberg L.P.

Двигател на движението през януари е била поевтинялата енергия, докато базовата инфлация, изключваща цените на волатилните стоки, е останала на завишено ниво от 5,2 на сто. Това може да мотивира по-ястребово* настроените банкери да продължат да защитават позицията си за необходимостта от лихвени повишения, докато гълъбите продължат да настояват за забавяне в темпа на парично затягане.

Предстои ден по-късно (2 февруари) ЕЦБ да вземе първото си решение за паричната политика за годината, като очакванията са за лихвено повишение от половин процентен пункт. През 2022 г. регулаторът покачи лихвата с 250 базисни пункта, с което депозитната лихва е на ниво 2%.

Икономистите прогнозират показателят да достигне 2,5% на 2 февруари, като е вероятно на заседанието си през март централните банкери отново да одобрят такова лихвено увеличение. След това централната банка ще повиши лихвата с 25 базисни пункта, преди да си даде пауза, с което крайната лихва ще достигне 3,25%, или най-високото ниво от края на 2008 г. насам. В проучването на Bloomberg през декември икономистите прогнозираха връх от 2,75% на крайната лихва.

"Първите данни за годината са изпълнени с несигурност и не очакваме ЕЦБ да ги вземе за особено сигурни. Но в комбинация с по-силния от очакваното растеж през четвъртото тримесечие те би трябвало да дадат известно потвърждение, че голямата картина на устойчив ценови натиск остава валидна", коментира Маева Къзин, старши икономист за еврозоната в Bloomberg Economics.

В сряда стана ясно още, че бизнес активността в еврозоната отново се е свила през януари, но с бавен темп - данни, които предполагат, че най-лошото може да е отминало, пише Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global в производството е достигнал 5-месечен връх от 48,8 пункта през януари, след като месец по-рано бе на ниво от 47,8 пункта. Ниво под границата от 50 пункта се равнява на понижение.

Същевременно индексът, измерващ продукцията, е достигнал 48,9 пункта, или най-високото си ниво от миналия юни насам. Това също е подобрение спрямо нивото от 47,8 пункта през декември. Въпреки това показателят остава на негативна територия за осми пореден месец.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 01.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още