IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на еврозоната записа още едно повишение в края на 2022 г.

Темпът на растеж обаче се забавя в последните месеци на миналата година

13:22 | 31.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на еврозоната записа още едно повишение в последното тримесечие на 2022 г., след като окончателните данни за третото тримесечие изненадаха с по-голям растеж от първите оценки. В последните три месеца на 2022 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната е нараснал с 0,1% на тримесечна база, докато този на Европейския съюз (ЕС) е останал стабилен, съобщи европейската статистическа служба Евростат във вторник, изпращайки сигнал, че икономиката на Стария континент може да е по-устойчива от очакваното.

За сравнение - през третото тримесечие БВП на еврозоната нарасна с 0,3%, като такова повишение отчете и ЕС, като е налице леко забавяне през четвъртото тримесечие.

На годишна база сезонно изгладените данни показват ръст от 1,9% за еврозоната и от 1,8% за ЕС, след съответно 2,3% и 2,5% повишение в предходните три месеца.

Според първите оценки на Евростат годишният растеж за 2022 г. за валутния съюз достигна 3,5%, а за ЕС е леко по-висок - 3,6%.

"Предварителните оценки за БВП са базирани на източници от данни, които не са окончателни, и подлежат на последваща ревизия", предупреждават от статистическата служба.

Икономиката на еврозоната изненада с растеж в края на 2022 г. Източник: Европеска статистическа служба Евростат Икономиката на еврозоната изненада с растеж в края на 2022 г. Източник: Европеска статистическа служба Евростат

Сред страните членки, за които е налична информация за четвъртото тримесечие, Ирландия, Латвия, Испания и Португалия са имали най-голямо тримесечно повишение в размер на съответно 3,5%, 03%, 0,2% и 0,2%. На опашката са Литва (спад от 1,7%), следвана от Австрия (-0,7%) и Швеция (-0,6%). На годишна база всички страни имат положително представяне с изключение на Швеция (0,6% спад) и Литва (0,4% спад).

Данните са добра новина за централните банкери от Европейската централна банка (ЕЦБ), чието първо за годината състезание предстои да се проведе този четвъртък (2 февруари).

През миналата година регулаторът покачи лихвите с общо 250 базисни пункта (б.п.) в опит да озапти високата инфлация на ниво от 9,2% през декември. Прогнозите са ведомството да одобри лихвено повишение от половин процентен пункт, след като още през декември управителят Кристин Лагард сигнализира за това. След това паричните пазари очакват увеличения от по 25 б.п. от ЕЦБ, с които лихвата по депозитите да достигне връх от 3,25% и да се запази на това равнище около година.

Предпочитан размер за лихвеното увеличение от редиците на ЕЦБ. Източник: Bloomberg L.P. Предпочитан размер за лихвеното увеличение от редиците на ЕЦБ. Източник: Bloomberg L.P.

В сряда - ден преди заседанието на ЕЦБ - се очаква и статистика за потребителската инфлация във валутния съюз през януари, като прогнозите са данните да покажат трети пореден месец на забавяне, въпреки че някои от анализаторите смятат, че има шанс за ускорен растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още