IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банкери ще получат шанс да покажат своята решителност на предстоящите си заседания

На фокус тази седмица ще са икономическият растеж и инфлацията, докато пазарите се оглеждат за сигнали какво да очакват от регулаторите занапред

10:51 | 30.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Централните банкери ще получат шанс да покажат своята решителност за забавяне на инфлацията пред пазарите, тъй като тази седмица предстои Федералният резерв на САЩ, Английската централна банка (АЦБ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) да вземат първите си решения за паричната политика за годината. В същото време погледът на инвеститорите ще е насочен към сигналите какво ще се случва през следващите месеци.

През 2022 г. трите ведомства предприеха най-агресивния си цикъл на парично затягане от десетилетия насам, а за някои той бе най-агресивният някога. Фед покачи лихвите с над 4 процентни пункта, АЦБ направи ходове в общ размер от 340 базисни пункта (б.п.), а ЕЦБ - от 250 б.п.

На последните си срещи през миналия декември обаче централните банкери забавиха своите стъпки, след като стана ясно, че инфлационният натиск е започнал да отслабва. Миналата седмица официалната статистика показа, че ценовият индекс на разходите за лично потребление в САЩ (PCE) - предпочитан от Фед измерител на инфлацията - е записал най-ниското си годишно увеличение от над година насам в размер на 4,4% през декември, докато месец по-рано той добави 4,7% към стойността си.

В еврозоната годишната потребителска инфлация бе 9,2% през декември, падайки до едноцифрено равнище за пръв път от миналото лято насам, докато във Великобритания покачването на цените бе 10,5%, което е тримесечно дъно.

Затова и пазарните очаквания са регулаторите отново да забавят ход - АЦБ да приеме лихвено повишение от половин процентен пункт, като такова увеличение може да направи и централната банка на еврозоната, след като още през декември управителят Кристин Лагард сигнализира за това. След това паричните пазари очакват увеличения от по 25 б.п. от ЕЦБ, с които лихвата по депозитите да достигне връх от 3,25% и да се запази на това равнище около година.

Предпочитан размер за лихвеното увеличение от редиците на ЕЦБ. Източник: Bloomberg L.P. Предпочитан размер за лихвеното увеличение от редиците на ЕЦБ. Източник: Bloomberg L.P.

"Фокусът на заседанието ще е върху сигналите за заседанието през март", смята Юси Хилянен, ръководител по макропроучвания и проучвания на пазара за фиксирана доходност за Европа в SEB. "Рискът е, че дори леко смекчаване на езика може да доведе до твърде гълъбова* интерпретация от пазарите".

В сряда - ден преди заседанието на ЕЦБ - се очаква и статистика за потребителската инфлация във валутния съюз през януари, като прогнозите са данните да покажат трети пореден месец на забавяне, въпреки че някои от анализаторите смятат, че има шанс за ускорен растеж, пише Bloomberg. Пазарите ще следят внимателно и данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на Европа, насрочени за публикуване във вторник.

"Най-голямото предизвикателство за Управителния съвет на ЕЦБ е да балансира факта, че основната инфлация се забавя и може да го направи бързо заради по-ниските цени на енергия, но и че базовата все още се покачва", коментира Вероника Рохарова, ръководител по икономика в еврозоната в Credit Suisse. За ЕЦБ "второто ще е по-важно".

Инфлацията в еврозоната намалява, но с бавен темп. Източник: Bloomberg L.P. Инфлацията в еврозоната намалява, но с бавен темп. Източник: Bloomberg L.P.

Колкото до Фед, основните очаквания са за увеличение от четвърт процентен пункт, макар че според някои анализатори има шанс и за половин процентен пункт лихвено повишение.

"Решението лихвите да не се покачат изобщо би могло да покаже твърде много слабост. Увеличение от 25 б.п. с изявление, че ще останат бдителни, ще позволи на бичите настроения да продължат", коментира финансовият анализатор Джим Креймър, водещ на предването "Mad Money" по CNBC.

Два дни след заседанието на Фед обаче предстои публикуването на нови данни за пазара на труда в САЩ, които според Креймър може да станат повод за критика на банката. "Ако инфлацията при заплатите е много силна, увеличението от 25 б.п. ще бъде критикувано. Ако е слаба, ще слушаме за "твърдото приземяване" (на икономиката), предупреди експертът.

Пазарите обаче ще се фокусират повече върху посланията от централните банкери и насоките за бъдещите им ходове, докато са в очакване на наближаване на края на лихвените повишения.

На фокус през седмицата ще е и заседанието на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+. Прогнозите са картелът да остави сегашните производствени нива на петорла без промяна, след като миналата година организацията одобри значителни понижения с цел поддържане баланса на световните петролни пазари, пише Bloomberg.

От ОПЕК+ обаче все още изчакват, за да видят пълния ефект от санкциите на Европейския съюз (ЕС) върху руския внос на "черно злато". Мерките влязоха в сила през декември, като други предстои да заработят през февруари, но към момента руските доставки показват изненадваща устойчивост.

Ето какво още ще следим в следващите дни:

Понеделник ще започне с предварителни данни за потребителската инфлация в Испания през януари, а Италия ще публикува статистика за търговския си баланс. В Германия се очакват предварителни данни за представянето на икономиката на страната през последното тримесечие на 2022 г.

За района на Европа се очакват данни за потребителското доверие и бизнес климата през януари.

Борсите в континентален Китай отново ще заработят, след като предходната седмица бяха затворени поради отбелязването на Китайската нова година.

Вторник, който ще бъде последният ден от месеца, се очертава да даде нова голяма доза от макроикономически данни. Денят ще започне с информация за промишленото производство и продажбите на дребно в Южна Корея, а в съседна Япония се очакват същите данни, заедно с тези за безработицата. Австралия ще публикува статистика за търговията на дребно по време на празничния декември.

В Китай се очакват данни за индекса на мениджърите по поръчките (PMI) в производството през януари.

Районът на Европа също ще предостави редица данни - за френската икономика и инфлация, за продажбите на дребно, инфлацията и безработицата в Германия, за представянето на италианската икономика в края на 2022 г., а към 12 ч. българско време европейската статистическа служба Евростат ще публикува общи предварителни данни за брутния вътрешен продукт (БВП) за 2022 г.

В САЩ се очаква статистика за потребителското доверие и за разходите за труд, докато съседна Канада ще публикува информация за БВП за ноември.

Решения на централни банки в следващите дни. Източник: Bloomberg L.P. Решения на централни банки в следващите дни. Източник: Bloomberg L.P.

Първият ден от февруари се очертава да бъде интересен за инвеститорите, когато в сряда се очаква информация за износа на Южна Корея, а малко след това и за развитието на PMI индекса в Китай през януари. Статистика за бизнес активността се очаква и от Русия. Хонконг ще публикува предварителна информация за БВП.

В района на Европа предстои публикуването на три важни статистики – за бизнес активността в производството, за безработицата и за инфлацията през януари.

Същият ден Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, ще проведат заседание.

По-късно се очаква статистика за новите работни места през декември в САЩ и за бизнес активността. Освен това се очакват и ежеседмичните данни за резервите на петрол на страната.

Най-важното събитие за деня ще е първото за годината заседание на Федералния резерв на САЩ, чието решение ще бъде публикувано в 21 ч. българско време.

В четвъртък ще стане ясно с колко се е ускорила потребителската инфлация в Южна Корея през януари, а Австралия ще публикува данни за разрешителните за строеж.

В Германия ще стане ясно свил ли се е износът през декември, а в Испания се очаква информация за безработицата.

Английската централна банка (АЦБ) ще вземе първото си за годината решение за паричната си политика, последвана от Европейската централна банка (ЕЦБ).

По-късно през деня ръководителите на двете ведомства – Андрю Бейли от АЦБ и Кристин Лагард от ЕЦБ – ще направят изказвания.

В САЩ се очаква ежеседмичната статистика за молбите за помощи за безработни, както и за фабричните поръчки.

В последния ден от седмицата се очакват данни за PMI в Австралия, Япония, Хонконг, Китай, Русия, Европа и Великобритания. В Хонконг ще има информация и за продажбите на дребно, докато в района на Европа се очакват още данни за ръста на производствените цени през декември. През деня се очакват изказвания от редица централни банкери, в т.ч. От Хю Пил от АЦБ, от Франк Елдърсън от ЕЦБ и други.

В САЩ ще има статистика за новооткритите работни места извън селскостопанския сектор, за безработицата и за бизнес активността през януари.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 30.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още