IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ вероятно ще покачи лихвата до най-високото ѝ ниво от 2008 г. насам

Британската икономика почти сигурно се е насочила към рецесия, смятат икономисти

20:42 | 24.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Английската централна банка (АЦБ) ще повиши лихвата си с 50 базисни пункта (б.п.) на 2 февруари до ниво от 4%, а след това ще добави още 25 б.п. през март, преди да си даде пауза, смятат икономисти, анкетирани от Ройтерс.

Според тях обаче съществува и риск ведомството да покачи показателя до още по-високо ниво.

АЦБ бе един от първите големи регулатори, които започнаха да повишават лихвите през декември 2021 г., като оттогава е одобрил парично затягане в размер на 340 б.п. в опит да озапти инфлацията, която понастоящем е над пети пъти над целта за 2%.

Потребителските цени в Обединеното кралство се увеличиха с 10,5% на годишна база през декември, след като храните и напитките поскъпнаха с най-бързия си темп от 1977 г.

Значително мнозинство от икономистите - 29 от 42-ма анкетирани - смятат, че следващият ход на ведомството ще в размер на половин процентен пункт. 13 души са на мнение, че стъпката ще е по-малка - от 25 б.п. Медианните прогнози предполагат лихвено увеличение от 25 б.п. през март, с което лихвата ще достигне връх от 4,25%, след като показателят бе последно над нивото от 4% през 2008 г.

Отделно проучване на Ройтерс показа, че Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка (ЕЦБ) също са към края на своя цикъл на парично затягане.

На въпрос относно рисковете за прогнозите им, 20 от 24-ма икономисти посочват, че по-големият риск е АЦБ да покачи лихвата повече от очакваното.

"По-устойчивият растеж спрямо нашите прогнози би означавал, че базовата инфлация ще е по-проблемна и това ще даде известна възможност или тласък на АЦБ да покачи лихвите повече, отколкото прогнозираме", каза Рафаел Олшина-Марзис от J. Safra Sarasin. Инфлацията вероятно вече е достигнала своя връх, но според анкетата няма да се изравни с целта на банката преди края на следващата година. Тя ще е средно 7% през 2023 г., 2,5% през 2024 г. и ще се забави до 1,9% през 2025 г.

Британската икономика почти сигурно се е насочила към рецесия, като проучването дава 75% шанс за такъв сценарий в рамките на година, което е лек спад спрямо 85% шанс, дадени миналия месец. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се сви с 0,3% през третото тримесечие и остана без промяна в последните 3 месеца на 2022 г., с което леко избегна техническата рецесия. Според анкетата обаче БВП ще намалее с 0,3% през това тримесечие и следващото и с 0,1% през третото на 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 24.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още