IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишната основна инфлация във Великобритания спадна до 3-месечно дъно през декември

Храните и напитките обаче поскъпнаха с най-бързия си темп от 1977 г. насам

11:30 | 18.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Годишната базисна инфлация във Великобритания се сви до 3-месечно дъно през миналия декември, когато се е равнявала на 10,5%, с което даде известен отдих на домакинства и фирми, но в същото време цените на храните и напитките са продължили да се покачват, записвайки най-бързия си темп от 1977 г. насам, съобщава Ройтерс.

Спадът в основната инфлация от 10,7% през ноември бе в съответствие с очакванията на икономистите, анкетирани от медията. За сравнение – през октомври показателят достигна 41-годишен връх от 11,1%.

Въпреки низходящото движение, подкрепено от поевтинелите петрол и облекла, храните и напитките са станали с 16,8% по-скъпи, отбелязвайки най-рязкото ценово увеличение от септември 1977 г. насам. 

„Цените на храните продължават да се покачват, заедно с тези в магазините, кафетата и ресторантите“, обясни главният икономист на статистическата служба на страната Грант Фицнър. 

Базовата инфлация – извън волатилните цени на енергия, храни, алкохолни напитки и тютюневи изделия и която някои икономисти смятат за по-добър измерител на тенденциите – е останала без промяна на ниво от 6,3% през декември.

През миналия ноември Английската централна банка (АЦБ) прогнозира, че основната инфлация ще спадне до около 5% до края на 2023 г., докато цените на енергията се стабилизират, но централните банкери наскоро предупредиха за продължаващия натиск от затегнатия пазар на труда.

По-рано през седмицата управителят на ведомството Андрю Бейли каза, че намаляващата работна ръка на Острова носи заплаха за бързия спад на инфлацията, тъй като ултразатегнатият пазар на труда води до ръст в заплатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още