IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ: Поевтиняването на природния газ няма да намали риска от устойчиво висока инфлация

Нажеженият пазар на труда във Великобритания може да доведе до самоподдържаща се инерция при покачването на цените, каза главният икономист на банката

13:28 | 10.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Обединеното кралство е изправено пред риска от устойчив инфлационен натиск поради затегнатия пазар на труда, дори цените на природния газ да се стабилизират или да намалеят. Такова мнение изрази главният икономист на Английската централна банка (АЦБ) Хю Пил, цитиран от Ройтерс, намеквайки, че може да са необходими последващи лихвени увеличения.

Речта на Пил – първата за годината от представител на ведомството – е на фона на спекулациите колко близо е АЦБ до края на цикъла си на парично затягане.

„Отличителният контекст, който преобладава в Обединеното кралство – на по-високи цени на природния газ със затегнат пазар на труда, неблагоприятни развития в предлагането на труд и прекъсвания на пазара на стоки – създава потенциал инфлацията да се окаже по-устойчива“, обясни Пил в своя реч в Ню Йорк в понеделник.

„(Това) ще повлияе силно на моята позиция за паричната политика в следващите месеци“, добави той в текст, публикуван от АЦБ преди речта пред Асоциацията на паричния пазар на Нюйоркския университет.

През миналия декември регулаторът покачи основната си лихва до 3,5%, след като предходната година тя бе 0,1%. Финансовите пазари очакват ведомството да покачи лихвите отново до 4% на следващото си заседание на 2 февруари.

Пазарите смятат, че лихвата ще достигне връх от 4,5% през юни, докато икономистите, анкетирани от медията, се подготвят за връх от 4,25% през второто тримесечие на 2023 г.

Инфлацията в кралството се забави леко от достигнатия 41-годишен връх от 11,1% през октомври, като изглежда, че британската икономика навлиза в плитка рецесия.

Според Пил Великобритания „започва да преминава през обрат на показателите на трудовия пазар“, след като свободните работни места спаднаха от рекордния си връх, а безработицата, която бе на най-ниското си ниво от 70-те години насам, се покачи.

АЦБ прогнозира, че основната инфлация ще намалее тази година с понижаването на цените на природния газ.

Според главния икономист на АЦБ обаче дори природният газ да поевтинее допълнително, това няма да гарантира, че настоящият инфлационен натиск ще намалее достатъчно, за да се върне инфлацията към целта от 2%.

Великобритания е изправена пред недостиг на работна ръка след спад в броя възрастни служители от пандемията от коронавирус насам, а работодателите изпитват по-големи затруднения в наемането на служители от чужбина след промените в правилата за работни визи след Brexit.

Бизнесите и служителите трябва да приемат по-ниските изгладени спрямо инфлацията маржове на печалбата и заплатите спрямо тези преди енергийния шок, предупреди Пил.

"Колкото по-дълго фирмите се опитват да поддържат реалните маржове на печалбата и служителите се опитват да поддържат заплатите на нивата преди енергийния шок, толкова по-вероятно е вътрешногенерираната инфлация да постигне своя самоподдържаща се инерция", каза Пил.

Пил каза, че ако бизнесите и работещите не търсят умерени стратегии за цените и заплатите, ще се наложи АЦБ да продължи да покачва лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още