IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността сред британските фирми за услуги записа 4-месечен връх

Сред компаниите има нарастваща предпазливост за наемането на нови служители

15:12 | 05.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бизнес активността в британския сектор на услугите се е подобрила леко през декември, достигайки най-високото си ниво от четири месеца насам, но въпреки това е останала на негативна територия, показа частно проучване в четвъртък.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в услугите на S&P Global/CIPS UK се е покачил леко от 48,8 пункта през ноември до 49,9 пункта през декември миналата година, като така е останал малко под границата от 50 пункта, разделяща повишението от понижение, става ясно от публикация на сайта на съставителите на проучването. Декември е бил третият пореден месец, в който показателят е останал на отрицателна територия.

Въпреки че това е бил най-добрият резултат от миналия септември насам, данните рисуват една картина на трудна за работа среда. Според анкетираните компании поскъпващата издръжка на живот в страната и високата инфлация са продължили да потискат потреблението, докато несигурността и колебанието са били основните характеристики при взимането на решения от бизнеса.

Данните показват още, че както при потребителите, така и при фирмите има забавяне в поемането на ангажименти за нови договори до 2023 г. Нетният резултат от това е четвърти пореден месец, в който обемът нов бизнес е намалял. Слабото вътрешно потребление също е бил ключов фактор за продажбите.

Инфлацията е продължила да бъде доминираща тема в проучването, проведено в периода 6-21 декември 2022 г. Фирмите отново отчетоха значително покачване на оперативните разходи през месеца, като заплатите също са имали принос. Въпреки това темпът на инфлацията е бил най-бавният от 15 месеца насам - още един сигнал, че ценовият натиск от 2022 г. постепенно отслабва.

Сред бизнеса има и нарастваща предпазливост около наемането на нови служители. Много компании не са искали да заменят напусналите си служители или да наемат нови такива в период на неблагоприятни тенденции за новата работа и активност. Крайният резултат е липса на промяна в заетостта, с която се прекъсна ръстът в работните места, продължил 21 месеца.

"Доставчиците на услуги във Великобритания завършиха 2022 г. с още един спад в новите поръчки, докато силният инфлационен натиск и опасенията около икономическите перспективи свиха търсенето", коментира Тим Мур, директор по икономика в S&P Global Market Intelligence.

"Като цяло нивата на бизнес активност намаляха само частчно въпреки изключително предизвикателната бизнес среда и намалението на разходите вследствие проблемите с издръжката на живот", добавя Мур.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 05.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още