IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 17 хил. магазина във Великобритания са били затворени през 2022 г.

Броят на загубените работни места в търговията на дребно, както онлайн, така и в самите магазини, също расте

13:37 | 02.01.23 г. 1
Снимка: Mike Kemp/In Pictures via Getty Images
Снимка: Mike Kemp/In Pictures via Getty Images

Значително се е увеличил броят на затворените във Великобритания през 2022 година магазини по основните търговски улици, моловете и извънградските търговски центрове, показват данни на Центъра за проучване на търговията на дребно.

Повече от 17 хил. магазина са били затворени през 2022 година. Това е най-високата бройка за последните пет години и е с 50% повече от предходната 2021 година, предава БНР.

Броят на загубените работни места в търговията на дребно, както онлайн, така и в самите магазини, също расте, заради затварянето на магазините или опитите на собствениците да намаляват разходите си. Закрити са повече от 150 хил. позиции.

По време на пандемията от Covid-19 някои бизнеси бяха защитени чрез оказаната им от правителството директна помощ и схемата за пускане на работници в принудителен платен отпуск.

През 2022 година обаче с продължаващото отваряне на икономиката търговията на дребно бе изправена пред редица предизвикателства. Цените рязко се повишиха, а купувачите ограничиха сериозно разходите си. Разходите на търговците на дребно също нараснаха, особено що се отнася до рязкото покачване на разходите за енергия и заплати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 02.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
julian12
преди 1 година
ПЛАНдемията си казва думата.Отгоре на всички ега заради отровите имат и +16% неочаквано висока смъртност. Кой би предположил, че конспиративните теории се оказаха истина?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още